waterpokken

10x feiten en fabels over waterpokken

Waterpokken, bijna elk kind krijgt vroeg of laat deze vlekjesziekte. Feit: de bultjes kunnen behoorlijk jeuken. Maar is het nou wel of niet gevaarlijk? En hoe verspreidt het virus zich eigenlijk? Tien feiten én fabels over waterpokken op een rij.

Ouders van Nu samen met KidsClin
 1. Feit: (Bijna) 100% een kinderziekte

  Bijna iedereen die waterpokken krijgt, krijgt dit als kind. Volgens het RIVM krijgt meer dan 95% van de kinderen die opgroeit in Nederland voor z’n zesde jaar waterpokken.

 2. Feit: Je wordt er ziek van

  Meestal begint het bij kinderen met lichte koorts en hangerigheid. Na een of twee dagen komen daar rode bultjes bij, meestal eerst op de romp en het hoofd. Op die bultjes ontstaan blaasjes die flink jeuken. Na een paar dagen drogen ze uit en ontstaan er korstjes. In totaal is je kind zo’n tien dagen ziek van de waterpokken. Sommige kinderen hebben geluk: zij voelen zich los van de jeuk best oké.

 3. Feit: Waterpokken is besmettelijk

  Al twee dagen voordat er bultjes ontstaan, is waterpokken besmettelijk. Pas als de blaasjes zijn uitgedroogd en een korstje hebben, is het besmettingsgevaar geweken. Meestal is dat maximaal een week na het ontstaan van de blaasjes.

 4. Fabel: Besmet? Dat merk je direct

  Klachten ontstaan pas 13 tot 18 dagen na de besmetting. Is je kind in contact geweest met een kind met waterpokken? Let dan de twee weken daarna goed op of hij ziek wordt.

 5. Fabel: Besmetting gaat alleen via de huid

  Het virus verspreidt zich bij hoesten, niezen en praten via druppels in de lucht. Iemand met waterpokken kan zo het virus al verspreiden voordat er bultjes ontstaan. Besmetting is daardoor moeilijk te voorkomen. Daarnaast kan het vocht uit de blaasjes ook zorgen voor verspreiding van het virus.

 6. Feit: Waterpokken jeukt

  Of je kind veel of weinig blaasjes heeft, waterpokken jeukt bijna altijd. En niet zo’n beetje. Knip de nagels van je kind daarom zo kort mogelijk af en zorg voor wat verlichting van de jeuk. Havermout verzacht de jeuk en droogt de blaasjes uit. Doe wat havervlokken in een washand, knoop hem dicht en leg de washand in een lauwwarm bad. Zet je kind hier vervolgens een kwartier in. Verschoon verder luiers regelmatig, zodat de plekjes niet kunnen gaan ontsteken. En trek je kind luchtige, losse katoenen kleding aan. Een waterijsje kan helpen bij pijnlijke plekjes in de mond.

  Er bestaan ook fijne middeltjes die je op de plekjes kunt smeren, zoals KidsClin Waterpokken CoolMousse*. Dit werkt snel verkoelend en verzachtend en biedt direct verlichting van de jeuk. De mousse is bovendien makkelijk (en leuk!) aan te brengen en versnelt het natuurlijke genezingsproces.

 7. Fabel: Je kind kan niet in bad

  Onder de douche en in bad gaan kan gewoon als je kind waterpokken heeft. Let er wel op dat het water niet te warm is: dat maakt de jeuk erger. Dep na het wassen je kind voorzichtig droog, zonder de blaasjes open te wrijven.

 8. Fabel: Waterpokken is ongevaarlijk

  In principe is deze ziekte onschuldig, maar bij baby’s moet je toch alert zijn. Je geeft als moeder antistoffen mee aan je baby, waardoor hij nog zo’n drie maanden van jouw afweersysteem profiteert. Daardoor kan hij alleen een milde vorm van waterpokken krijgen. Maar ben jij niet immuun en niet gevaccineerd, dan is je baby ook niet beschermd. Ook als volwassene moet je voorzichtig zijn als je niet immuun bent. Soms kan waterpokken namelijk ernstige gevolgen hebben, zoals hersenontsteking.

 9. Feit: Waterpokken kan gordelroos veroorzaken

  Bij iemand die waterpokken heeft gehad, blijft het virus in het lichaam achter. Het virus kan later in het leven opnieuw actief worden. Dan krijg je niet opnieuw waterpokken, maar kan er gordelroos ontstaan. Het vocht uit gordelroosblaasjes kan iemand besmetten met waterpokken, als diegene nog geen waterpokken gehad heeft.

 10.  Fabel: Tegen waterpokken bestaat geen vaccinatie

  Er bestaat wel degelijk een vaccinatie tegen waterpokken. Deze wordt met name gegeven aan risicogroepen, zoals volwassenen die nog geen waterpokken gehad hebben en met kinderen werken. Vooral zwangere vrouwen die niet immuun zijn, krijgen meer klachten als ze besmet worden. Vaccinatie voor risicogroepen kan daarom verstandig zijn. Vaccinatie tegen waterpokken is echter geen onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Daarom zijn de kosten voor eigen rekening.

* KidsClin Waterpokken CoolMousse is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

 

KOAG/KAG-nr: 4135-0320-1287