Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

11 vragen over waterpokken

Heeft je kind rode vlekjes die in korte tijd veranderen in blaasjes? En zitten ze niet alleen op zijn rug of gezicht, maar over het hele lichaam? Dat zijn waterpokken! Dit zijn elf van de meest gestelde vragen over deze klassieke kinderziekte.

OUDERS VAN NU SAMEN MET VSM

1. Wat is waterpokken?

Waterpokken wordt veroorzaakt door een virus, waarbij over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes ontstaan. Boosdoener is het varicella-zostervirus, familie van het herpesvirus. Bijna ieder kind krijgt waterpokken en de ziekte komt het meest voor in de winter en het begin van de lente. Vaak krijgen kinderen waterpokken als ze tussen de één en acht jaar oud zijn.

2. Hoe krijg je waterpokken?

Het virus wordt bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Ook door het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Nadat je één keer waterpokken hebt gehad, ben je beschermd tegen de ziekte. Het is erg zeldzaam om ze voor een tweede keer te krijgen.

3. Is waterpokken besmettelijk?

Ja, heel erg besmettelijk! De incubatietijd, de tijd tussen de besmetting en het moment waarop de eerste verschijnselen zichtbaar worden, is tien tot eenentwintig dagen. Een kind dat waterpokken krijgt, is al besmettelijk voor andere kinderen voordat hij zelf verschijnselen heeft. Dus heeft een kind in je omgeving waterpokken, dan is de kans groot dat jouw kind ook ziek wordt. Je kunt het virus overdragen vanaf twee dagen voordat de vlekjes zichtbaar zijn totdat er korsten op de blaasjes zitten.

4. Wat zijn de symptomen van waterpokken?

Vaak begint de ziekte met hangerigheid, verkoudheid en soms lichte koorts. Daarna ontstaan er jeukende, rode vlekjes over het hele lichaam. Meestal verschijnen de eerste vlekjes op de romp, maar ze kunnen overal de kop opsteken, ook in de mond, op oogleden en geslachtsdelen. Waar het ene kind van top tot teen onder zit, krijg het andere kind maar een paar plekjes. Binnen zes tot twaalf uur veranderen de vlekjes in met helder vocht gevulde blaasjes. Vervolgens verdrogen de blaasjes en er ontstaan korstjes die gemakkelijk loslaten. Iedere keer ontstaan er nieuwe vlekjes, blaasjes en korstjes. Dit kan zich soms wel tot zeven keer herhalen.

5. Kun je waterpokken behandelen?

Behandeling door een arts is meestal niet nodig. De ziekte geneest zonder medicijnen. Er zijn wel middeltjes te koop die de jeuk verlichten. Verder is het belangrijk om niet aan de blaasjes te krabben. Dit kan namelijk zorgen voor ontstoken wondjes en (blijvende) littekens. Houd de nagels van je kind daarom schoon en kort. Anti-krabhandschoenen werken ook goed. Neem wel contact op met je huisarts als je kind jonger is dan drie maanden, zich ziek voelt of hoge koorts heeft. Slechts in zeer zeldzame gevallen treden er complicaties (bijkomende klachten) op.

6. Wat helpt tegen de jeuk?

Of je kind nou veel of weinig blaasjes heeft: jeuken doet het bijna altijd. En flink ook. Zo kun je de jeuk verlichten:

– Havermout verzacht de jeuk en droogt blaasjes sneller uit. Doe wat havervlokken in een washandje en knoop deze dicht met een elastiek. Leg het washandje als een soort theezakje in een bad met lauwwarm water en zet je kind er een kwartier in.
-Draagt je kind luiers? Verschoon deze dan regelmatig zodat de blaasjes niet gaan smetten en ontsteken.
-Doe je kind luchtige, losse katoenen kleding aan en pak hem vooral niet te dik in.
-Waterijsjes werken verkoelend (en troostend) bij blaasjes in de mond.
VSM Kind Waterpokken spray* stilt direct de jeuk en verkoelt de huid. Daarnaast voorkomt het bacteriële infecties van wondjes, veroorzaakt door krabben. Hierdoor helpt het littekens voorkomen. Met de handige spray hoef je bovendien de vervelende plekjes niet aan te raken. Te gebruiken vanaf 6 maanden.

7. Is waterpokken gevaarlijk?

Nee, meestal is de ziekte onschuldig. Maar bij pasgeboren baby’s moet je extra alert zijn. Als moeder geef je antistoffen mee aan je baby. Hij profiteert hierdoor nog zo’n drie maanden van jouw afweersysteem, waardoor hij bij besmetting alleen een milde vorm van waterpokken krijgt. Maar heb jij zelf nooit waterpokken gehad en ben je er ook niet voor gevaccineerd? Dan heeft je baby dus geen antistoffen. Neem bij pasgeboren baby’s altijd contact op met je huisarts.

8. Zwanger en waterpokken: waar moet ik op letten?

Ben je zwanger en kom je in aanraking met iemand die waterpokken heeft? Ga dan na of je zelf ooit waterpokken hebt gehad of gevaccineerd bent tegen waterpokken. De meeste mensen in Nederland hebben als kind waterpokken gehad (95%). Is dit bij jou niet het geval? Neem dan contact op met de huisarts. Als je aan het einde van je zwangerschap besmet raakt, kan je baby ook besmet raken met het pokkenvirus en meteen na de geboorte erg ziek worden.

9. Onder de douche met waterpokken: ja of nee?

Ja: douchen of in bad met waterpokken kan geen kwaad. Let er alleen wel op dat het water niet te warm is, dat maakt de jeuk erger. Dep je kind na het bad voorzichtig droog zodat je de blaasjes niet open wrijft. Naar het zwembad gaan wordt wel afgeraden tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na het zwemmen gaan ontsteken.

10. Mag mijn kind met waterpokken naar de crèche of school?

Voelt je kind zich goed? Dan kan hij gewoon naar de kinderopvang of school. Waterpokken is al besmettelijk voordat je kind klachten krijgt. Thuisblijven helpt dus niet om te voorkomen dat anderen ziek worden. Heeft je kind waterpokken? Vertel het dan aan de leidster of de leerkracht. Zij kunnen in overleg met de GGD andere ouders informeren. Ouders kunnen dan letten op de klachten van waterpokken bij hun kind.

11. Wanneer is mijn kind genezen?

Meestal is je kind binnen tien dagen genezen. Daarna is hij tegen de ziekte beschermd. Het virus kan wel in het lichaam achterblijven en jaren later plaatselijk een huiduitslag (gordelroos) veroorzaken. Ingedroogde waterpokken kunnen in sommige gevallen voor kleine littekens zorgen.

Gouden ’tip’ van Kim over waterpokken

Kim is blogger van het populaire blog ALBOE.nl, het online platform over het échte leven als mama. Ze is moeder van Mila (3). Voor VSM reviewt ze de komende tijd een aantal producten, waaronder VSM Kind Waterpokkenspray en VSM Kind Calendulan kinderemulsie. Wat vindt ze van deze producten? Bekijk snel onderstaande video! Ook deelt ze een goede good to know over waterpokken.

* MEDISCH HULPMIDDEL. LEES VOOR GEBRUIK DE GEBRUIKSAANWIJZING.
** GEZONDHEIDSPRODUCT.