Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

11 weetjes over het melkgebit  

Wat kun je doen als de tandjes bij je baby doorkomen? Waarom zit er fluoride in tandpasta en wanneer begint het wisselen? Alle handige én leuke dingen die je wilt weten (en delen) over het melkgebit.

Ouders van Nu samen met VSM

1. Onzichtbaar

Baby’s worden geboren met een compleet melkgebit, alleen zie je het nog niet. Melktanden en -kiezen worden al gevormd vanaf de zesde week van de zwangerschap. Zichtbaar worden de eerste tandjes gemiddeld tussen de zes tot acht maanden, als ze doorkomen. Goed om te weten: zodra het eerste babytandje door is gekomen, kun je meteen beginnen met poetsen.

2. Geboortetandje

Een op de tweeduizend baby’s wordt geboren met een tandje, ook wel een geboortetand of glazuurparel genoemd. Zo’n tandje is meestal grijs of gelig van kleur.

3. Niet alleen om te kauwen

Melktanden zijn niet alleen bedoeld om te kauwen en eten te verwerken. Ze dragen ook bij aan een goede uitspraak bij het praten en spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van het volwassen gebit.

4. Tandje per maand

Er zijn uitzonderingen, maar na het eerste tandje volgt er gewoonlijk elke maand een nieuw tandje. Gevolgd door de melkkiezen. Rond de dertig maanden is het melkgebit compleet. Je kind heeft dan twaalf tanden en acht kiezen.

5. Witte tanden

De tanden van het melkgebit zijn altijd witter van kleur dan de blijvende tanden. Hoe dat komt? Door het tandglazuur. Daarnaast is het glazuur van het melkgebit minder sterk en dunner dan het glazuur van het blijvende gebit.

6. Minder fluoride

Omdat het tandglazuur van het melkgebit nog niet volledig ontwikkeld is (en hierdoor gevoeliger is voor gaatjes), bevat tandpasta fluoride. Dit helpt het tandglazuur extra sterk te maken. Kindertandpasta bevat wel minder fluoride dan volwassen tandpasta, zodat het geen kwaad kan als je kind wat tandpasta inslikt. Vanaf vijf jaar mag je kind poetsen met tandpasta voor volwassenen.

7. Houdbaarheid tandenborstel

Wist je dat je je tandenborstel om de drie maanden moet vervangen? Niet alleen omdat de haren wijd uit elkaar gaan staan, maar ook omdat een tandenborstel – schrik niet – al snel miljoenen bacteriën bevat.

8. Gezond melkgebit = gezond blijvend gebit

Een gezond melkgebit is de basis voor een gezond blijvend gebit. Daarom is een goede mondverzorging van het melkgebit essentieel. Als je vroegtijdig je melktanden en -kiezen verliest, kunnen er ruimteproblemen en scheefstand van de blijvende tanden ontstaan. Ook ontstekingen kunnen leiden tot schade aan de blijvende tanden en kiezen.

9. Wisselen maar

Kinderen wisselen hun tanden tussen de zes en twaalf jaar. De melktanden worden dan ingeruild voor ‘grote-mensen-tanden’.

10. Tandenfee

Omdat het wisselen van tanden best spannends is, is de tandenfee in het leven geroepen. Volgens deze legende (afkomstig uit de Verenigde Staten) moet een kind zijn melktand onder z’n hoofdkussen leggen. De tandenfee komt dan ’s nachts langs om de tand op te halen en legt er iets leuks voor terug.

11. Met een rietje

Drinken door een rietje is beter voor je tanden, omdat je tanden zo minder in contact komen met zoete en zure drankjes. Ook is het beter om een uur na het eten pas je tanden te poetsen, zodat je glazuur niet wordt beschadigd en je mond de kans krijgt om te neutraliseren.