11x waarom alle speelplekken rookvrij moeten worden

Een rookvrije omgeving voorkomt schade aan de gezondheid van kinderen én verkleint de kans dat ze later zelf beginnen met roken. Toch zijn er nog veel plekken waar gerookt mag worden. Opvallend genoeg vaak juist plekken waar kinderen komen, zoals de speeltuin, de sportvereniging en de kinderboerderij. Dat is eigenlijk best gek, toch?

Ouders van Nu samen met Alliantie Nederland Rookvrij

Hoewel er op veel plekken inmiddels al niet meer gerookt mag worden, zoals in de horeca, is er nog geen wetgeving voor rookvrije speelplekken. Dit in tegenstelling tot landen als Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten waar rookvrije speeltuinen en pretparken al jaren de standaard zijn.

Ruim 8 op de 10 Nederlanders willen dat plekken waar kinderen sporten, spelen en naar school gaan rookvrij worden. Toch zijn er in elke regio nog steeds honderden van dit soort plekken waar gerookt wordt, ook waar kinderen bij zijn. Een slechte zaak, want kinderen zijn extra gevoelig voor tabaksrook en volwassenen zien roken heeft bovendien een grote invloed op ze.

Gevolgen meeroken

De longen van kinderen zijn nog volop in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Bovendien ademen kinderen sneller waardoor ze meer schadelijke stoffen binnenkrijgen als ze tabaksrook inademen. En dat kan flinke gevolgen hebben. Kinderen die regelmatig meeroken hebben meer kans op bijvoorbeeld:

 • wiegendood
 • longontsteking
 • hoesten
 • benauwdheid of een piepende ademhaling
 • astma
 • oorontsteking
 • een verminderde longfunctie

De meeste klachten die ontstaan door meeroken krijgen kinderen pas als ze ouder zijn. Ook is het wetenschappelijk bewezen dat kinderen die vaak hebben ‘meegerookt’ mogelijk meer kans lopen op het krijgen van kanker, hart- en vaatziekten en longziekten op latere leeftijd. Daarbij hebben kinderen die meeroken later een grotere kans om later zelf te roken.

Zien roken, doet roken

Het is belangrijk om plekken waar veel kinderen komen zo snel mogelijk rookvrij te maken. Niet alleen om meeroken te voorkomen, maar ook vanwege voorbeeldgedrag: zien roken, doet roken. Als kinderen volwassenen zien roken gaan ze dit gedrag normaal vinden en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken. Door speelplekken rookvrij te maken geven we dus het goede voorbeeld aan kinderen en het voorkomt bovendien het schadelijke meeroken.

Rookvrije speelplekken

En dat is nog niet alles: er zijn nog veel meer redenen waarom speelplekken volledig rookvrij zouden moeten zijn. Alle voordelen van een rookvrije speelplek op een rijtje:

 1. Kinderen kunnen op een rookvrije speelplek veilig en gezond spelen.
 2. Rookvrije speelplekken geven kinderen het goede voorbeeld.
 3. Door rookvrije speelplekken te creëren, maken we roken minder normaal én minder aantrekkelijk voor kinderen.
 4. Een rookvrije speelplek verkleint de kans dat kinderen op jonge leeftijd gaan roken.
 5. Een rookvrije speelplek zet zichzelf positief op de kaart.
 6. Een rookvrije speelplek zorgt voor minder last van schade en afval door sigarettenpeuken en -pakjes.
 7. Op een rookvrije speelplek kunnen kinderen geen sigarettenpeuken oppakken of in hun mond stoppen.
 8. Door rookvrije speelplekken voorkom je het risico op brandwonden door sigaretten.
 9. Met een rookvrije speelplek draag je bij aan een rookvrije generatie waarin kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien.