Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kind 12 – 24 maanden oud: wat staat je te wachten?

Is je kind geen baby meer, maar ook nog geen peuter? Welkom in de wereld van de dreumes! We verklappen vast: de komende maanden zet de ontwikkeling van je kind zich in rap tempo voort. Van zelfstandig lopen tot de eerste woordjes én driftbuien.

Ouders van Nu samen met Mead Johnson Nutrition

Voordat de paniek toeslaat omdat je kind iets nog niet kan of doet in tegenstelling tot veel leeftijdsgenootjes: de ontwikkeling van je kind is geen race en elk kind houdt zijn eigen tempo aan. Pin je dus vooral niet vast op wanneer je kind iets hoort te doen.

Leren lopen

Rond de negen maanden beginnen de meeste baby’s zich op te trekken. Kan je baby staan, dan duurt het waarschijnlijk niet lang meer voordat hij de eerste stapjes zet. Gemiddeld beginnen de meeste baby’s tussen de 9 en 12 maanden met lopen. Eerst houden ze zich hierbij vast aan jou of de tafel, maar rond de 14 maanden lopen de meeste baby’s helemaal los.

Eerste woordjes

Wanneer de eerste woordjes klinken, verschilt per kind. Het ene kind ‘praat’ al voor zijn eerste verjaardag en de ander doet dat een paar maanden later. Gemiddeld is een kind tussen de één en anderhalf jaar als hij zijn eerste woordjes zegt. Vaak zijn dat woorden als papa, mama, auto, poes, pop, bal, oma, koekje en paard.

Driftbuien

Na de eerste verjaardag van je kind huilt hij niet meer alleen als hij wil eten, moe is of een vieze luier heeft, maar kan hij ook gaan huilen als hij zijn zin niet krijgt. De emoties kunnen dan zo hoog oplopen dat hij een driftbui krijgt: een heftige, ongecontroleerde woede-uitbarsting die kort, maar ook wat langer kan duren. Maak je geen zorgen, dit hoort bij de ontwikkeling van je kind. Doordat zijn hersenen nog niet helemaal ontwikkeld zijn en hij bovendien nog niet goed kan uitleggen wat hem dwars zit, heeft hij zichzelf soms niet in de hand.

Kusjes en knuffels

Oké, die driftbuien zijn geen pretje, maar een dreumes is het grootste deel van de tijd vooral heel lollig én lief. Zo kan hij plotseling zijn armen om je heen slaan en je overladen met kusjes en knuffels.

Echt spelen

Op zijn rammelaar en bijtring is je kind wel uitgekeken als hij één jaar is. Tijd voor nieuw speelgoed dus waarmee van alles te ontdekken valt. Leuk om te zien hoe hij steeds beter begrijpt waar voorwerpen voor bedoeld zijn en hoe hij er op de ‘juiste’ manier mee speelt. Je kind sabbelt nu bijvoorbeeld niet meer op knuffels, maar gaat ermee knuffelen. En hij snapt ook welke dingen bij elkaar horen: auto’s doe je in een garage en een pop in een bedje. Een paar spelletjes die favoriet zijn bij veel dreumesen: blokkentorens bouwen, puzzelen, boekjes lezen, samen liedjes zingen met bewegingen erbij en kleuren.

Met de pot mee-eten

Als je kind twaalf maanden is, mag hij met de pot mee-eten. Voor die tijd kunnen zijn darmen nog niet al het voedsel goed verteren. Dat is ook de reden dat het eten van vast voedsel stapje voor stapje moet worden op- en uitgebouwd tot zijn eerste verjaardag. Daarna heeft je dreumes – net als jij – voldoende aan drie hoofdmaaltijden en af en toe een tussendoortje. Wel zijn er een aantal dingen die je dreumes beter (nog) niet kan eten, zoals rauw vlees en etenswaren of gerechten met veel zout.