Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Foto van pasgeboren baby in mand

12x zo maak je de mooiste foto's van je pasgeboren baby

Die kleine handjes, voetjes en och, dat neusje. Naar je pasgeboren baby kun je uren kijken. Met je smartphone maak je dan ook – en je bent niet de enige – honderden foto’s van alle ‘looks’. Maar wil je foto’s van betere kwaliteit om bijvoorbeeld een mooie foto aan de wand te hangen, dan kun je een fotograaf inhuren óf het zelf doen!

 

Ouders van Nu samen met Nikon

1. Newborn fotoshoot, wanneer?

Baby’s zijn de eerste dagen puur en kwetsbaar. Hierdoor is dit de perfecte periode voor een newborn fotoshoot. Ze slapen veel en liggen nog in de baarmoederhouding (vooral de eerste anderhalve week), waardoor je je baby makkelijk in verschillende poses kunt neerleggen. Zorg er natuurlijk wel voor dat je de houdingen niet forceert.

2. Pinterest en Instagram

Een goede voorbereiding is het halve werk. Speur tijdens je verlof Instagram en Pinterest af voor inspiratie. Let vooral op achtergronden, houdingen, accessoires en details. Eventuele aankopen die je moet doen voor de newborn shoot, kun je dan nog ruim van tevoren in huis halen. Want om dat in je kraamweek te moeten doen. Nou nee.

3. Wees geduldig

Met een beetje mazzel heb je binnen een kwartier dé foto gemaakt, maar het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Een baby laat zich niet sturen en kan het op een krijsen zetten, of – net als jij de hele set klaar hebt gezet – alles onder spugen. Wees daarom geduldig en plan veel tijd in om een professioneel plaatje van je baby te schieten.

4. Warme ruimte

Zorg ervoor dat de ruimte waarin je je baby fotografeert warm is. Al helemaal als je je baby zonder kleding fotografeert. Baby’s kunnen namelijk nog niet goed hun temperatuur reguleren. Tip: leg het kleedje waarop je je baby fotografeert kort op de verwarming of stop het even in de wasdroger.

5. Perfecte timing

Heeft je baby net geslapen, zijn voeding gehad én een schone luier? Dan is hij waarschijnlijk helemaal tevreden. Dit is dan ook het perfecte moment om hem op de foto te zetten. Mocht je baby er alsnog geen zin in hebben, laat hem dan met rust en plan een ander moment.

6. Assistentie graag!

Bij het maken van een professioneel ogende foto, komt veel kijken. Daarom is het juist fijn dat als je de foto gaat maken je wat extra hulp hebt. Terwijl jij je focust op het plaatje, kan iemand anders dat handje net even iets meer naar links leggen of een doekje pakken als je baby toch wat melk teruggeeft. Ook voor de veiligheid is het belangrijk om iemand te hebben die vlak bij de baby staat.  

7. Juiste positie

Op zijn buik, op zijn rug, handjes omhoog, handjes op de buik: bepaal van tevoren de positie waarin je je baby wilt fotograferen. De eerste weken slaapt een baby nog erg veel en juist dat is een mooi sereen beeld om vast te leggen.

8. Focus op details

Heb je je baby in zijn geheel op de foto? Vergeet ook niet een close-up van de handjes en de voetjes te maken. Om te laten zien hoe klein die eigenlijk zijn, kun je er iets naast leggen om het contrast te versterken. Denk aan een knuffel of fotografeer het handje of het voetje in jouw handen of in die van je partner.

9. Daglicht is het mooist

Gebruik liever niet de flits, maar maak gebruik van daglicht. Je krijgt dan de mooiste foto’s. Fotografeer in de buurt van een raam voor een zacht en natuurlijk effect.

10. Mooie achtergrond

De achtergrond is bepalend voor de sfeer die je neer wilt zetten. Van tevoren kun je dit al klaarzetten, denk aan een plaat met een leuk behangetje of in een bepaalde kleur. Maar je kunt je baby natuurlijk ook van bovenaf fotograferen op een mooi kleed. 

11. Met accessoires

Bij het fotograferen van een baby draait alles om comfort. Zorg ervoor dat je baby vooral lekker ligt. Denk aan het bekende schapenvachtje of een zacht kleed. Eventueel kun je naast je baby een knuffel leggen, maar door te veel accessoires of te veel van de omgeving op de foto te willen zetten, verdwijnt vaak het tedere effect. Houd het daarom rustig, ook qua kleur.

12. Schiet maar raak!

Schiet vooral heel veel foto’s, ook als je denkt dat het hem niet is. Juist de bloopers zie je vaak terug in fotoboeken. Denk aan een grote gaap of een mutsje dat net wat te scheef zit.
Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken