Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

3 handige infographics over de groei van je baby

Van het eerste lachje tot rollen, kruipen en staan: met een baby vliegen de mijlpalen je om de oren. En dan zijn er ook nog mijlpalen die je niet ziet, maar minstens zo indrukwekkend zijn. Nieuwsgierig? Met deze drie handige infographics ontdek je in één oogopslag alles over de groei en ontwikkeling van je baby vanaf dag 1 in de baarmoeder. 

Ouders van Nu in samenwerking met Hero Instituut voor Babyvoeding

1. Bot- en tandontwikkeling

Als je zwanger bent, zijn de eerste tandjes nog een grote ver-van-je-bed-show. Maar wist je dat jouw voeding van vóór en tijdens de zwangerschap van belang is voor de ontwikkeling van botten en tanden van je baby? In de zesde week van een zwangerschap worden de tanden zelfs al gevormd.

Vitamine D is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de botten. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen in de botten. Verder is het belangrijk voor de opbouw van sterke tanden, een goede spierfunctie en het immuunsysteem.

Moedermelk* bevat alle voedingsstoffen die je kind nodig heeft, maar van vitamine K en D heeft hij extra nodig. Je begint met het geven van deze vitamines als je baby een week oud is. Geef je flesvoeding? Dan heeft je baby extra vitamine D nodig. Wanneer je minder dan 500 milliliter kunstvoeding geeft, dan heeft je kind ook extra vitamine K nodig.

Weten welke voedingsstoffen nog meer helpen bij de ontwikkeling van sterke botten en tanden? En welke tanden je baby al eerste krijgt? Download de hele infographic of klik hier op de afbeelding.

2. Immuunsysteem

Al tijdens de zwangerschap wordt de basis gelegd voor het immuunsysteem van je baby. Zolang je baby in de buik zit, vormt jouw afweer ook de afweer voor je baby. Bij de geboorte is een baby nagenoeg steriel. Toch zijn baby’s, weliswaar tijdelijk, wel beschermd tegen specifieke ziektekiemen. De placenta werkte tijdens de zwangerschap namelijk als een doorgeefluik van afweerstoffen. Het gaat om antistoffen tegen ziekteverwekkers waar je als moeder voor en tijdens de zwangerschap mee in aanraking bent gekomen. Na de geboorte kan je baby er zo’n drie maanden mee vooruit. Daarna moet hij zelf zijn afweerstoffen gaan opbouwen en uitbreiden.

Voor de opbouw van het immuunsysteem is de ontwikkeling van de darmmicrobiota (bacteriën in de darmen) essentieel. Deze bestaat uit een mix van goede en slechte bacteriën en wordt ook wel de darmflora genoemd. Het is belangrijk dat goede bacteriën in de darmen overheersen. Want hoe meer goede bacteriën en hoe beter gebalanceerd de darmmicrobiota is, hoe beter dat is voor de weerstand. Goede bacteriën helpen het lichaam bij de verdediging tegen virussen en slechte bacteriën.

Voor een gunstig darmflora zijn de juiste voedingsstoffen, waaronder vezels, onmisbaar. De eerste maanden haalt je baby die uit moedermelk of flesvoeding. Daarna ook uit vaste voeding. Wil je weten welke voedingstoffen je uit welke producten haalt? Deze infographic laat dat in één oogopslag zien.

3. Ontwikkelingsmijlpalen

Naast al die onzichtbare mijlpalen, zijn er ook heel veel mijlpalen die zich recht voor je ogen afspelen. En dan hebben we het niet alleen over motorische vaardigheden als het hoofdje optillen, kruipen en wijzen naar objecten, maar ook de cognitieve- en taalontwikkeling en voedings- en orale vaardigheden. Tussen de 7 en 9 maanden gaat je baby bijvoorbeeld in zijn handjes klappen en herkent hij gezichten. En tussen de 13 en 18 maanden kun je de eerste kusjes verwachten.

Weten wat je allemaal kunt verwachten? Deze infographic laat het allemaal per fase zien. Belangrijk daarbij: elke baby is uniek en heeft zijn eigen ontwikkelingsritme. Vergelijk je baby daarom nooit met andere baby’s.

Credits infographics: Hero Instituut voor Babyvoeding

* Borstvoeding is de beste voeding voor je baby