Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De 4 meest gestelde vragen over voeding

Als je kind moeite heeft met het accepteren van vaste voeding, niet uit de fles wil drinken of veel voeding teruggeeft, kan dat onzekere momenten opleveren. Want hoe weet je of je nu teveel of juist te weinig voeding geeft? En wanneer kan je het best beginnen met het geven van bijvoeding?

Ouders van Nu samen met Nutricia

24 uur per dag voedingsadvies

Voor advies over voeding kan je 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis terecht bij de Nutricia Kindervoeding Service. Een team van voedingskundigen zit klaar om alle vragen over baby- en kindervoeding te beantwoorden. Ze begrijpen welke onzekere momenten je door kan maken als jonge ouder. En: domme vragen bestaan niet. Ook als je alleen maar een luisterend oor nodig hebt, is de Kindervoeding Service te bereiken.

Ook onderstaande moeders hebben in het verleden de Kindervoeding Service om advies gevraagd. Dit zijn de adviezen die ze destijds hebben gekregen.

1. Acceptatie vaste voeding

Marloes, moeder van Bas (toen 6 maanden / nu 14 maanden):

‘Mijn zoontje had moeite met de acceptatie van vaste voeding (fruit- en groentehapjes). Hij at er maar weinig van en leek het eigenlijk niet lekker te vinden. Ik vroeg me af wat ik kon doen om ervoor te zorgen dat hij het wel ging eten. De voedingskundige raadde me aan om te blijven proberen.

Oefening baart kunst. Er komt vanzelf echt een moment waarop kinderen dit beter gaan accepteren. In het begin zijn het vaak slechts een paar hapjes. Kinderen moeten echt even wennen aan die nieuwe structuur en smaken. Maar je zult zien dat het al snel beter zal gaan. Wanneer je de fruit- en groentehapjes op de vaste tijden blijft aanbieden, zal je merken dat het steeds beter gaat.

2. Moeite met uit fles drinken

Laurette, moeder van Liva (10 maanden)

‘Mijn dochtertje wil niet uit de fles drinken. Op het moment dat ik haar in de drinkpositie zet, raakt ze in een soort paniek. Ik maak me daar zorgen over.’

Geef het even de tijd en blijf het wel aanbieden. Let er op dat er voldoende tijd tussen de vaste voeding en de fles afgekolfde moedermelk of opvolgmelk zit, zodat Liva nog voldoende plaats in haar maag heeft voor de melkvoeding. Je zou ook eens kunnen proberen om de fles iets kouder (kamertemperatuur) aan te bieden, of bijvoorbeeld af te wisselen in de vorm van een papflesje waarin je de afgekolfde moedermelk of opvolgmelk combineert met pap. 

Goed om te weten dat een kindje aan 500 ml voeding per dag meestal genoeg heeft. Zolang je kleine goed groeit, een vrolijke en alerte indruk maakt en voldoende plasluiers heeft kan je proberen om het iets meer los te laten.

3. Teveel voeding?

Jamie, moeder van Jill (6 maanden)

‘Mijn dochter Jill krijgt sinds kort rijstebloem en groente- en fruithapjes. Dat gaat erg goed, alleen krijgt ze ook nog 5 voedingen van 200 ml op een dag. Ze begint opeens steeds meer en vaker te spugen. Iets wat ze al een hele tijd niet meer gedaan had. Nu vraag ik me af of dit een teken is dat ze teveel binnenkrijgt en het tijd is om de laatste fles voor het slapen gaan af te bouwen.’

Tot 6 maanden blijft borst- of flesvoeding de belangrijkste voeding en zijn de fruit- en groentehapjes een extraatje. Na 6 maanden neemt de vaste voeding een meer vaste plaats in het dagmenu in. Wanneer je kindje spuugt, kan dit inderdaad een teken zijn dat het op dit moment net iets teveel is.

Gezien de leeftijd en het gewicht van Jill kun je er inderdaad voor kiezen om de laatste fles voor het slapen gaan af te bouwen. Deze heeft je kleine niet langer nodig om een hele nacht door te kunnen slapen. De voeding kun je eventueel vervangen door wat extra water overdag, zo zorg je ervoor dat ze voldoende vocht binnen krijgt. Blijf op de vaste tijden de oefenhapjes fruit en groente aanbieden.

4. Spugen door opvolgmelk?

Paulien, moeder van Esmee (toen 8 maanden / nu 3 jaar) en zwanger van de tweede (een zoon)

‘Sinds ik was overgestapt op opvolgmelk begon mijn dochter te spugen. Vooral ’s avonds na haar laatste voeding. Dit was ik niet van haar gewend. Omdat ze ook een paar keer veel voeding teruggaf, maakte ik me hier zorgen om.’

Omdat kindjes op deze leeftijd bewegelijker worden en meer vaste voeding krijgen horen we vaker terug dat ze dan makkelijker een mondje teruggeven. Het is heel gewoon als er met een boertje ook een mondje voeding mee terugkomt. Als je dochter echt veel spuugt is het belangrijk om haar natte luiers goed in de gaten te houden. Dit moeten er minimaal vier á zes per 24 uur zijn. Als Esmee vooral spuugt direct na het drinken van haar fles kan het ook zijn dat ze te snel of teveel drinkt. Een mooie drinksnelheid ligt tussen de 15-20 minuten. Wanneer ze sneller drinkt kan een speen met een kleiner gat helpen.

Zorg er daarnaast voor dat er voldoende tijd (minimaal 1,5 – 2 uur) tussen haar vaste hapjes en flessen opvolgmelk zit. Door voldoende tijd tussen de voedingen te creëren zorg je ervoor dat de voeding voldoende tijd heeft om te zakken. Wanneer je merkt dat ze verhoging heeft of met kracht spuugt is het belangrijk dit te bespreken met je huisarts of consultatiebureau.

Complimenten

Marloes is blij dat ze destijds contact heeft opgenomen met Nutricia Kindervoeding Service. ‘Het contact, de fijne tips en het vertrouwen die ze me gaven heb ik als zeer prettig ervaren. Het heeft mij echt goed geholpen. De voedingskundigen hebben een stukje onzekerheid weggenomen rondom het eten. Bas eet inmiddels enorm goed.’

Ook Laurette is erg geholpen met de tips die ze heeft gekregen van de Kindervoeding Service. ‘Ik had een e-mail gestuurd en werd vervolgens gebeld door een van de voedingskundigen. Ik kreeg concrete tips en die kon ik uitproberen. Er werd echt naar mij geluisterd. Dat voelde fijn.’

Jamie vindt het een groot pluspunt dat de Kindervoeding Service 24 uur per dag te bereiken is. ‘Fijn dat je ook in de avond advies kan vragen.’ Tessy: Ondanks dat de voedingskundige ons niet kende en ons nog nooit had gezien, kon ze na één gesprek al aanwijzen wat er aan de hand was.’

Lees ook: