Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Nieuwe baby, baan, partner of huis: regel je financiën

Wanneer je een baby krijgt, een nieuwe partner hebt, van baan verandert of een nieuw huis koopt: bij veranderingen in je leven is het slim om stil te staan bij je pensioen. Je wilt tenslotte jezelf niet te kort doen, als je straks van je vrijheid wilt genieten, maar ook je partner en kind(eren) niet. Weet jij hoe pensioen voor jou en je gezin geregeld is?

Ouders van Nu samen met de Pensioenfederatie

Zoals je waarschijnlijk wel weet, is je pensioen het inkomen dat je krijgt als je stopt met werken. Als je niet in loondienst werkt, regel je het zelf. Werk je in loondienst dan bouw je meestal via je werk pensioen op. Je werkgever betaalt dan ook mee voor jouw pensioen. En jijzelf betaalt van je bruto salaris ook elke maand premie voor jouw pensioen. Je pensioenfonds belegt deze premies voor je. Zodat je – als je met pensioen gaat – tot wel 3 keer meer terugkrijgt dan je hebt ingelegd.

Check je pensioen

Als er iets verandert in je situatie, kan dit gevolgen hebben voor je pensioen en moet je dus even aan de slag om alles goed te regelen. Komt één van de vier onderstaande veranderingen bij jou langs? Check dan wat dit betekent voor je pensioen. Dit geldt natuurlijk ook voor het pensioen van je partner.

 1. Baby op komst

  Je kind heeft recht op wezenpensioen. Dit is de uitkering van jouw pensioenfonds aan je kind(eren) als jij zou overlijden. Juist in het geval dat dit vóór je pensioendatum zou gebeuren. Zo is je kind verzekerd van financiële support, in het geval je er niet meer bent. Kinderen krijgen wezenpensioen tot een bepaalde leeftijd; vaak is dit 21 jaar. Als je baby geboren is, wordt je kind automatisch via de gemeente aangemeld bij je pensioenfonds. Controleer vervolgens bij je pensioenfonds of jouw kind(eren) bekend zijn.

 2. Nieuwe partner

  Ga je samenwonen met een nieuwe partner, dan heeft je partner recht op partnerpensioen. Dit is een uitkering die je partner van jouw pensioenfonds ontvangt als jij zou komen te overlijden. Daarom is het goed om vooraf te checken hoe het partnerpensioen bij jouw pensioenfonds is geregeld. Bij trouwen en geregistreerd partnerschap wordt de partner automatisch aangemeld. Bij samenwonen – al dan niet met een samenlevingscontract – moet je de naam van je partner zelf doorgeven aan je pensioenfonds. Als je dat niet doet, kan het zijn dat je partner geen recht heeft op het partnerpensioen.

  Zowel bij samenwonen als bij trouwen en geregistreerd partnerschap is het goed om te controleren bij je pensioenfonds of jouw partner en/of kind(eren) bekend zijn.

 3. Nieuwe baan

  Als je van baan switcht, kan je inkomen veranderen, maar een nieuwe baan heeft ook invloed op je pensioenopbouw. Check bij jouw pensioenfonds wat er verandert als je een nieuwe baan krijgt. Het kan ook zijn dat je arbeidsongeschikt raakt, of je baan verliest. Ook dit kan invloed hebben op de opbouw van je pensioen. En misschien wil je wel eerder stoppen met werken. Dan is het goed om te weten hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, zodat je weet hoeveel jaar je kunt overbruggen tot je AOW-leeftijd.

 4. Nieuw huis

  Een verhuizing, of je nu een huis gaat huren, kopen of naar het buitenland vertrekt, kan invloed hebben op je pensioen. Omdat je woonlasten – zoals bij kopen – over 20 tot 30 jaar lager zullen zijn, of omdat je – zoals bij huren – juist op stijgende woonlasten moet rekenen. Wanneer je in het buitenland gaat wonen en werken, bouw je niet langer in Nederland AOW op en dit heeft invloed om je inkomsten na je pensioenleeftijd.