Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 redenen waarom buiten spelen belangrijk is voor je kind

Van stampen in de regenplassen, soep maken van modder, boompje klimmen en een slaapje in de buitenlucht doen. Volgens diverse onderzoeken is het allemaal goed voor de ontwikkeling van je kind. Maar waarom is dat buiten spelen zo belangrijk?

Ouders van Nu samen met Partou kinderopvang

Wat is het belang van de natuur?

Over het verband tussen de natuur en de ontwikkeling van een kind zijn de afgelopen jaren tientallen onderzoeksresultaten gepubliceerd. Die beschrijven hoe kinderen creatief worden uitgedaagd om met natuurlijke materialen te spelen, dat hun motoriek wordt bevorderd door al het lopen, klimmen en klauteren en dat ze van dichtbij leren hoe waardevol de natuur eigenlijk is.

1. Betere motoriek

Vanaf het moment dat kinderen kunnen lopen, willen ze overal op klimmen en klauteren. En als ze ouder worden dan is er niets spannender dan hutten bouwen en met je vriendjes buiten verstoppertje spelen. Dit zijn allemaal handelingen die goed zijn voor de motorische ontwikkeling van je kind. Hij ontwikkelt op deze manier zijn lichamelijke behendigheid en spieren. Daarnaast trainen kinderen spelenderwijs hun coördinatie, evenwicht, reactie- en uithoudingsvermogen, waardoor de kans op ongevallen kleiner wordt.

2. Verhoogde weerstand

Als je kind buiten speelt, maakt hij door het zonlicht meer vitamine D aan. Kinderen tot vier jaar hebben extra vitamine D nodig voor hun weerstand, sterke botten en een goed gebit. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen minder last van verkoudheid hebben als ze buiten spelen. Ook buiten slapen is goed voor de gezondheid. Je ziet steeds vaker dat kinderdagverblijven een babyslaaphuisje buiten hebben staan. Het concept is overgevlogen vanuit Scandinavië. In deze noordelijke landen geven consultatiebureaus ouders het advies om hun baby vanaf twee weken een middagdutje in de frisse lucht te laten doen. Het verhoogt de weerstand en ze slapen langer.

3. Meer zelfvertrouwen

Naar de top van het speelrek klimmen, op de rand van de zandbak balanceren of een hut van takken bouwen. Buiten zijn er veel meer uitdagingen dan binnen. In een omgeving waar van alles gebeurt, kan je kind zelf dingen ondernemen en zijn grenzen verleggen. Als hij voor het eerst van de hoge glijbaan af gaat of in een boom klimt, geeft dat een gevoel van overwinning. Zo’n ervaring geeft zelfvertrouwen. Hierdoor voelen kinderen zich weer zekerder.

4. Besef van de natuur

Het is goed om kinderen kennis te laten maken met de natuur. Hierdoor zien ze het belang er van in. Buiten ervaren ze de ruimte, planten, dieren, het weer, het licht, het geluid en de grond veel beter dan binnen, uit bijvoorbeeld boeken. Daarnaast vinden kinderen buiten overal mooie dingen om te verzamelen, te bekijken en mee te spelen. Ze zien vogels in de lucht, een blaadje met een bijzondere vorm, een spinnenweb in de heg of een klein kriebelbeestje aan de voet van een boomstam. Zo levert elk seizoen nieuwe ervaringen op en leren ze steeds meer.

5. Goed voor de sociale vaardigheden

Buiten spelen betekent andere kinderen ontmoeten. Er vindt interactie met leeftijdsgenootjes plaats en dit zorgt voor verschillende leersituaties. Door samen te spelen, rekening met elkaar te houden en op je beurt te wachten, traint je kind zijn sociale vaardigheden. Bij buitenspel leert hij dingen uit zichzelf. Buiten is er minder controle en bepalen kinderen vaker zelf wat ze doen. Samen met leeftijdsgenootjes bedenken ze allerlei activiteiten. Het maken van vrienden en samen zijn met vrienden is dan ook een van de redenen waarom kinderen graag buiten spelen.

Meer positieve effecten van buitenspelen

Volgens Marlies de Haan, manager van de afdeling kwaliteit en pedagogiek bij Partou, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, zijn er nog veel meer voordelen van buiten spelen:

– Kinderen kunnen buiten vaak meer hun energie kwijt: klimmen, rennen, springen en lawaai maken.
– Op een natuurrijke locatie spelen is vaak goed voor de concentratie, zeker als je veel binnen bent gedurende een dag.
– Sommige kinderen hebben het nodig om af en toe stoom af te blazen en dat kan door buiten vrij te spelen.
– Buiten zijn bevordert een goede nachtrust.
– Door met natuurlijke materialen uit de natuur te spelen, wordt de creativiteit van kinderen uitgedaagd.

Op avontuur in de natuur

Partou ondersteunt het belang van buiten zijn en buiten spelen en werkt daarom nauw samen met diverse natuurexperts. Zo hebben ze samen diverse buitenactiviteiten voor op de opvang ontwikkeld, afgestemd op de leeftijd. Van het bouwen van een insectenhotel tot het maken van een eigen moestuin. Daarnaast kunnen alle medewerkers in teamverband ook een workshop over buitenactiviteiten volgen.

In de vakantie gaan de bso-kinderen van Partou met de Natuurbus op pad naar de mooiste natuurgebieden van Nederland. Samen met een boswachter van Staatsbosbeheer gaan ze, gewapend met verrekijkers, vergrootglazen en schepnetten, op avontuur.