Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 redenen waarom muziek zo belangrijk is voor de ontwikkeling van je kind

Boer wat zeg je van mijn kippen, boer wat zeg je van mijn haan… En dat misschien wel tien keer per dag, omdat je baby er geen genoeg van krijgt. Ga vooral door met zingen; muziek draagt namelijk bij aan de ontwikkeling van je kind.

Ouders van Nu samen met Partou kinderopvang

1. Kalmerende werking

Al van jongs af aan is het belangrijk om met je kind muziek te maken. Het zingen van een kinderliedje of het afspelen van een muziekdoos heeft namelijk een kalmerend effect op baby’s. Ook is het luisteren naar muziek op jonge leeftijd goed voor de spraak- en taalontwikkeling. Baby’s leren woorden herkennen en krijgen een gevoel voor het ritme van een taal.

2. Positief effect op taalontwikkeling

Kinderen leren van muziek goed te luisteren. Dus niet in de zin van ‘goed luisteren naar papa of mama’, maar in de zin van echt met je gehoor luisteren. Dit heeft een positief effect op de taalontwikkeling van je kind. Kinderen die regelmatig muziek luisteren kunnen beter onderscheid maken tussen klanken en woorden. Dit helpt ze weer bij het praten. Daarnaast zit in liedjes veel regelmaat waardoor het makkelijker is de woorden te onthouden. Het rijmen draagt daaraan nog eens extra bij.

3. Verbetering van de motoriek

Als je baby ouder wordt, en motorisch wat vaardiger, pakt hij alles wat hij kan en probeert daar geluiden mee te maken. Denk bijvoorbeeld aan slaan op een stoeltje of met een speeltje langs de verwarming lopen. Ook vinden veel kinderen, al vanaf het moment dat ze kunnen lopen, het leuk om te dansen, klappen en bewegen op muziek. Al deze handelingen zijn goed voor de motoriek van de kinderen.

4. Goede sfeer

Omdat muziek en bewegen waardevol zijn voor de ontwikkeling van een kind, besteedt Partou, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, daar veel aandacht aan. ‘Muziek zorgt voor een goede en ontspannen sfeer. Als we bijvoorbeeld opruimen, gaat dit zingend vaak veel makkelijker. Daarnaast is het iets waar kinderen samen van genieten. Het is goed voor hun sociale vaardigheden,’ vertelt Marlies de Haan, manager van de afdeling kwaliteit en pedagogiek bij Partou.

5. Ondersteuning bij dagstructuur

‘Zingen is ook een prettige manier om overgangsmomenten aan te geven. Het geeft kinderen houvast. Zo zingen we bij Partou bepaalde liedjes als we een volgende activiteit gaan doen. Het zingen werkt dan ondersteunend bij de dagstructuur,’ zegt Marlies.

Op elk kinderdagverblijf van Partou is een getrainde muziekcoach aangesteld om met de kinderen speciale muziekactiviteiten te doen. Hiervoor is een eigen muziekprogramma opgezet: Muziekmaatjes. Dit programma zit boordevol liedjes, beweegspellen en andere activiteiten om met kinderen muziek te maken. Ook de allerjongsten kunnen hier aan meedoen. Daarnaast krijgen alle medewerkers de gelegenheid om in teamverband een workshop Muziek te volgen.

Meer effecten van muziek

De wetenschap heeft aangetoond dat muziek nog veel meer positieve effecten heeft, waaronder:

– Kinderen kunnen hun emoties erin kwijt en muziek helpt ze met hun gevoelens om te gaan. Liedjes bieden troost, rust of maken blij.

– Muziek bevordert de concentratie van kinderen en het samenwerken.

– Kinderen krijgen voldoening als ze zien dat anderen genieten van hun ‘optreden’. Dit zorgt voor een positiever zelfbeeld.

– Kinderen kunnen experimenteren met geluid en ritme.

– Muziek bevordert de creativiteit.