Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 tips voor het inrichten van de babykamer

Oké, project babykamer. Waar gaat de kleine slapen? Moet de oude studeerkamer verbouwd worden of hoef je alleen nog maar een middagje te behangen? En dan de meubels: een commode, check. Een ledikant, check. Deze tips helpen je bij het inrichten van een (veilige) babykamer.

Ouders van Nu samen met Velux

1. Gezond leefklimaat

Bedenk eerst waar je baby gaat slapen. Wordt dat de oude studeerkamer, een van de grotere slaapkamers of de zolder (als je die hebt)? En moet daar nog in geklust worden? Denk bijvoorbeeld aan een nieuw behangetje, een andere vloer, een lik verf, et cetera. Of maakt je peuter plaats voor baby nummer 2 en moet zijn nieuwe kamer onder handen worden genomen?

Om welke kamer het ook draait, kijk eerst naar het leefklimaat. Kun je de kamer goed ventileren en is er voldoende daglicht? Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar voor het slaapritme van je kind is een duidelijke overgang van licht naar duisternis essentieel. En kijkend naar de toekomst, als je kind gaat spelen op zijn kamer, is het ook fijn dat er voldoende licht is.

Om meer licht in een slaapkamer te creëren, kun je denken aan het plaatsen van een dakkapel. Velux heeft hiervoor verschillende mogelijkheden: van een dakkapel basis en dakkapel serre tot een dakkapel op maat. En een vergunning heb je meestal niet nodig. Hierdoor hoef je niet acht weken te wachten tot de vergunningsaanvraag er is, en scheelt het aanzienlijk in de kosten. Bovendien kan een dakkapel al in een dag gemonteerd worden en creëer je meteen meer ruimte.

Om ervoor te zorgen dat je baby ook overdag lekker kan slapen, heeft VELUX gordijnen in verschillende kleuren en speciale kinderdessins die zorgen voor een goede verduistering.

Velux

2. Meubels babykamer

Stap twee voor het inrichten is natuurlijk het kiezen van de meubels. Maar wat heb je echt nodig? Een ledikant, een commode en een kledingkast zijn essentieel. Deze kun je uiteraard aanschaffen in een babyspeciaalzaak. Heb je tweedehandsmeubels gekocht of gekregen? Controleer altijd even of ze stevig en degelijk zijn, dat er geen losse onderdelen aan zitten (schroeven, spijkers) en dat de verf niet afbladdert.

3. Veilige slaapomgeving

Als je alle meubels hebt, is het belangrijk dat je de kamer ook veilig maakt. Plaats bijvoorbeeld het bed nooit pal naast de verwarming of verwarmingsbuizen. Kijk ook uit met koordjes van gordijnen. VELUX gordijnen hebben geen koordjes, dus je hoeft niet bang te zijn voor verstikkingsgevaar.

Zorg voor de juiste kamertemperatuur. Dit is belangrijk, omdat baby’s erg gevoelig zijn voor temperatuurwisselingen. Ze kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen. Een temperatuur tussen de zestien en twintig graden is ideaal. Zit het raam op het zuiden, zorg dan voor een goede zonwering om de warmte buiten te houden. Op de meeste babyfoons zit tegenwoordig ook een temperatuuraanduiding, ideaal!

4. Energiebesparende tips

Als je dan toch aan het inrichten of verbouwen bent, kun je gelijk kijken of je nog wat geld kunt besparen door energiezuinige maatregelen toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van ledlampen. Zet daarnaast ook niets voor de verwarming, dat houdt de warmte tegen, en plaats (als je die nog niet hebt) ramen met dubbel glas.

5. Decoratie

Het allerleukst aan het inrichten van de babykamer is natuurlijk de afwerking in de zin van decoratie. Denk aan leuke kussens, posters aan de muur, knuffels. En ook met een heerlijke schommelstoel of items van jou van vroeger kleed je de babykamer gezellig aan.