Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

5 tips om de kinderopvangtoeslag direct goed te regelen

Als je baby er straks is en je gebruikmaakt van kinderopvang, heb je misschien recht op kinderopvangtoeslag. Dat is een vergoeding voor de opvang van jouw kind, zodat jij kunt blijven werken of studeren. Met deze tips regel je het goed.

Ouders van Nu samen met Rijksoverheid

1. Check of en op hoeveel jij recht hebt

Dat kan een hoop schelen. Maak een proefberekening op toeslagen.nl/kinderopvangtoeslag en je weet meteen hoeveel kinderopvangtoeslag je kunt krijgen.

2. Vraag het op tijd aan

Ga hiervoor naar Mijn toeslagen op toeslagen.nl en log in met je DigiD. Dat kan je al doen kort nadat je baby geboren is. Zorg er in elk geval voor dat je het regelt zodra je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Vraag je de kinderopvangtoeslag pas aan als je kind al meer dan drie maanden op de opvang zit, dan loop je namelijk kinderopvangtoeslag mis.

3. Toeslag aangevraagd?

Download dan de app Kinderopvangtoeslag in de App store of de Google Play store. Met deze app kan je op elk moment makkelijk en snel je gegevens inzien en in veel gevallen ook meteen wijzigen.

4. Check je gegevens regelmatig

De toeslag die je maandelijks krijgt, is een voorschot. Het bedrag hangt af van hoe je situatie er dat jaar als ouder naar verwachting uitziet. Als er gedurende het jaar iets verandert in bijvoorbeeld je inkomen of in het aantal opvanguren dat je afneemt, heeft dat invloed op je toeslag. Check daarom regelmatig of je gegevens nog actueel zijn. Dat kan gemakkelijk via de app of via Mijn toeslagen.

5. Wijzig je gegevens meteen als er iets verandert

Geef wijzigingen door via Mijn toeslagen op toeslagen.nl of via de app Kinderopvangtoeslag.

Niet te veel en niet te weinig

Heb je een wisselend inkomen of een wisselend aantal opvanguren? Zet dan voor elk kwartaal een reminder in je agenda om je gegevens te checken en zo nodig meteen aan te passen. Door je gegevens regelmatig te checken en wijzigingen meteen door te geven, ontvang je de toeslag waar je recht op hebt. Niet te veel, niet te weinig.

tip