Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 tips: zo krijg je je kind aan het lezen deze zomer

Tijdens de zomervakantie blijft de ontwikkeling in het leren lezen vaak even stilstaan, en niet alle kinderen pakken uit zichzelf een boek. Wat extra motivatie kan dus welkom zijn. Met deze tips wordt je kind een heuse boekenwurm deze zomer.

Ouders van Nu samen met bol.com

Achterbank-boeken

‘Zijn we er al?’ Zeker voor je kind lijkt de reis naar de vakantiebestemming eindeloos te duren. Wat vermaak voor op de achterbank is dan ook geen overbodige luxe. Geef elk uur een klein cadeautje, zo heeft hij onderweg steeds iets om naar uit te kijken. Bijkomend voordeel: met een leuk lees-, doe- of kleurboek is hij zo een uur onder de pannen.

Voorleestent

Slapen in de tent is sowieso al magisch, maar als je de slaapcabine van je kind omtovert tot een leeshut, maak je het extra speciaal. In de hotelkamer of gewoon thuis werkt het natuurlijk ook. Maak er – júíst ook tijdens de vakantie – een gewoonte van om elke avond voor het slapen gaan voor te lezen. Kan je kind al (een beetje) lezen? Geef hem dan vooral het voorleespodium. Verhalen herhalen werkt hierbij top: zo herkent hij steeds sneller de bekende woorden.

Tafelen met leesvoer

Voor dat échte vakantiegevoel ga je lekker uit eten. Om ervoor te zorgen dat je kind zich ook vermaakt aan tafel, is het slim om ’m te voorzien van wat leesvoer. Een paar bladzijden lezen en z’n pizza wordt geserveerd. De doeboek-opdracht af? Daar is het toetje. Zo geniet het hele gezin van het culinaire uitstapje en maakt je kind mooi weer wat leeskilometers.

Lezen aan zee

Zwemmen, chillen, snacken, repeat. Zo ziet de ideale vakantiedag van je kind er waarschijnlijk uit. Leg naast z’n handdoek en wat lekkers vast een leuk boek klaar. Zo kan hij even in zichzelf keren en zich opladen voor de volgende duik. Mooie bijkomstigheid: dat boek heeft-ie zo in no time uit.

Lezen is lezen

Of je kind nu fan is van strips, verhalen met plaatjes, moppen of leuke opdrachten: scoor z’n favoriete genre voor de vakantie, zodat het lezen leuk blijft. Daarmee vergroot je de kans dat hij echt plezier krijgt in het lezen en steeds vaker zelf naar een boek grijpt.

Gelijke kansen

Ieder kind verdient het om z’n dromen waar te maken. Jammer genoeg bestaat er kansongelijkheid die onder meer wordt veroorzaakt door taalachterstand. Met de Bollenbozen Letterpretpakketten levert bol.com een bijdrage aan het creëren van gelijke kansen voor kinderen in Nederland en België. Door het plezier in lezen en verhalen te vergroten, stimuleren ze de taalontwikkeling bij kinderen en helpen ze een leesdip in de zomervakantie voorkomen.

Eén verkocht = één gedoneerd

Bij elk verkocht Bollebozen Letterpretpakket doneert bol.com er een aan een kind met een kansachterstand, in samenwerking met Stichting Jeugdeducatiefonds, de Voorleesexpress en Rode Kruis Vlaanderen. Zo krijgen zo veel mogelijk kinderen de kans om plezier in lezen te ontwikkelen.