Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

15 dingen die elke ouder van een kleuter herkent

Eén ding staat vast: met een kleuter in huis is het nooit saai. Hij kletst je de oren van het hoofd, geeft je onverwacht complimentjes (‘Je bent zooooo mooi, mama!’) en is super nieuwsgierig. Al zijn natuurlijk ook dagen dat je hem wel achter het behang kunt plakken… Hier 15 leuke én wat minder leuke dingen die elk ouder van een kleuter bekend zullen voorkomen.

Ouders van Nu samen met DryNites

1. Waarom, waarom, waarom…

Waarom moet ik naar bed? Waarom ben ik een jongen? Waarom heet jij mama? Waarom is dat een poes? Waarom….. Het woord ‘waarom’ vliegt je om de oren met een kleuter in huis. Soms kun je er helemaal klaar mee zijn. Zolang je kind echt luistert is het toch belangrijk om op alle vragen antwoord geven. En weet je het antwoord niet? Even googlen en je bent zelf ook weer wat kennis rijker.

2. Wisselvallig als het weer

Net hing je kind nog om je nek, was je de allerliefste en gaf hij je een dikke knuffel. Drie minuten later ben je in een keer de aller-, allerstomste moeder op de wereld omdat je hem een waarschuwing hebt gegeven. Tja, zo zijn kleuters.

3. Yes, geen luiers meer!

De meeste kleuters zijn overdag zindelijk en al helemaal gewend aan de grote wc. En veel kleuters kunnen hierbij zelf al hun broek uit- en aantrekken, hun billen afvegen en netjes hun handen wassen. Misschien is jouw kind zelfs ook ’s nachts al droog. Zo niet, dan zijn jullie daar vast mee bezig. Tip: mocht je ze nog niet kennen, de extra absorberende pyjamabroekjes van DryNites® zijn dan superhandig. Deze broekjes zien eruit als gewoon ondergoed (door leuke Disney® prints), waardoor je kind zich al echt ‘groot’ voelt en geen luier meer nodig heeft. Dit geeft hem zelfvertrouwen en helpt je kind om ook ’s nachts droog te blijven.

Marjolein (37): ‘Mijn dochter vond de broekjes van DryNites® geweldig. Ze zei: ‘Ik ga niet in mijn broek plassen vannacht, want dan wordt Tinkerbell nat’’

4. Ideale leerling

‘Hé dat is mijn letter’, zegt je kind opeens wijzend naar een bord langs de snelweg. Ook gaat hij steeds meer cijfers herkennen en kan hij misschien zelfs al zijn naam ‘schrijven’. Kleuters zijn enorm leergierig en dus leert je kind elke dag wat bij. Mooi om te zien.

5. Wat een fantasie

Loopt je kleuter het liefst de hele dag in een prinsessenjurk of denkt dat hij superman is en verzint hij ook nog zelf verhaaltjes? Goed teken! Een kleuter gebruikt namelijk z’n fantasie om de wereld om hem heen beter te leren begrijpen. Hij leert zo hoe anderen denken en doen. Ook kan hij door middel van zijn fantasie of rollenspellen ervaringen herbeleven en verwerken.

6. Gratis kunst

Een witte saaie muur? Je fleur hem binnen no time op met alle tekeningen en knutselwerkjes waarmee je kleuter thuiskomt. Als je alles zou ophangen, is Villa Kakelbont er niets bij.

7. Poep, pies, piemels…

Veel kleuters zijn gefascineerd door hun eigen lichaam en de fysieke verschillen tussen jongens en meisjes. En dus vliegen woorden als poep, pies, piemel, borsten en pipi je om de oren. Misschien wat ongemakkelijk, maar het hoort erbij en gaat (ooit) weer over.

8. Kesjup, nee ketchup

Niks grappiger en schattiger dan de versprekingen die je kind maakt. Zoals ‘kesjup’ in plaats van ketchup. En bereid je ook maar vast voor op grappige uitspraken als Sinterklaas straks weer in het land is. Van ‘Sinterklaas Kalkoentje’ tot ‘Pindaklaas’ en ‘Wiebeltje Blok’. Of: ‘Hoe waaien de wimpers al heen en al weer.’ Geestig!

9. Minder geknoei

Een ravage onder de tafel? Dat is gelukkig (bijna) verleden tijd. Je kind weet inmiddels ‘netjes’ het eten van het bord naar zijn mond te brengen. En dat betekent ook minder vaak een kledingstuk met vlekken en dus minder was voor jou.

10. Uitslapen

Moest je een jaar geleden nog meteen op ‘aan’ staan als je kind naast je bed stond. Nu hij een kleuter is, komt hij even dag zeggen om 7.00 uur en vertrekt hij meteen weer naar zijn kamer om te spelen. Kun jij je dus nog even lekker omdraaien. Luxe!

11. Wel routine, geen schema

Routine is ook voor kleuters heel belangrijk. Maar met middagslaapjes en voedingen hoef je geen rekening meer te houden. Fijn, want zo heb je meer tijd voor leuke uitstapjes met je kind. Daarbij ga je ook nog eens makkelijker de deur uit, want die luiertas is inmiddels waarschijnlijk ook overbodig geworden.

12. Basisschooltermen

Klassenouder, studiedag, IB’er en 10-uurtje. Een jaar geleden had je nog nooit van deze termen gehoord, inmiddels heb je het ‘basisschool-vocabulair’ helemaal onder de knie. Zo merk je niet alleen aan je kind dat er een kleuter in huis is, maar ook aan jezelf.

13. Super geheugen

Vorig jaar op vakantie geweest in Frankrijk? Je kleuter kan er maanden later ineens over beginnen hoe leuk hij het zwembad daar vond. En de kassière bij de supermarkt krijgt het hele verhaal ook nog even mee.

14. Let op je woorden

Denk je dat je kleuter lekker aan het spelen is of helemaal gefocust is op de tablet? Pas toch maar op met wat je ondertussen tegen je partner, moeder of vriend(in) zegt. Want de oren van een kleuter zijn altijd gespitst. Voor je het weet hoor je jezelf praten of wordt je geheim verklapt. En moet je kind het altijd netjes vragen als hij iets wil? Doe dit dan zelf ook. Anders krijg je het gegarandeerd een keer terug als je zegt: ‘Geef mij die beker eens’. ‘Nee mama, je moet het netjes vragen.’

15. ‘Zelluf doen’

Aan- en uitkleden, dat hoef jij nu niet meer te doen. Je kind kan het prima zelf. Nou ja, met soms een beetje hulp. Aan de ene kant handig, maar als je snel de deur uit moet, kan dat kleuter-getreuzel je geduld behoorlijk op de proef stellen.