5x leuke én interessante weetjes over geitenmelk

Als je aan melk denkt, denk je waarschijnlijk aan melk van de koe. Maar ook andere melksoorten worden steeds bekender, zoals geitenmelk. Wist je bijvoorbeeld dat er ook opvolg- en peutermelk bestaat op basis van geitenmelk*? Dit en nog veel meer leuke weetjes over geitenmelk.

 

Ouders van Nu samen met Kabrita
 1. Makkelijk af te breken

  Volle geitenmelk is relatief makkelijk af te breken door het lichaam. Een lesje biologie: dit komt omdat het vet uit kleinere vetbolletjes bestaat dan melk van de koe, en uit relatief veel kortere en middellange vetzuurketens. Daarnaast zorgt de relatief lage hoeveelheid αs1-caseïne eiwit ervoor dat er een zachtere massa in de maag wordt gevormd, dat het lichaam makkelijk af kan voeren.

 2. Belangrijke voedingsstoffen

  Geitenmelk bevat belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines (A, B2 en C), mineralen (calcium en fosfor) en eiwitten. Daarnaast is de vetzuursamenstelling van geitenmelk nét iets anders dan die van koemelk. De hoeveelheid alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur is maar liefst twee keer hoger in geitenmelk. Omdat ons lichaam deze vetten niet zelf kan maken, heten ze essentiële vetzuren.

 3. Alternatief voor opvolg- en peutermelk op basis van koemelk

  Veel ouders met gezonde baby’s die last hebben van opstartproblemen met hun spijsvertering (zonder medische diagnose), zijn positief over het gebruik van opvolg- en peutermelk op basis van geitenmelk. Let wel op, het is een misvatting om te denken dat geitenmelk de oplossing is, wanneer je kind kampt met een medisch vastgestelde koemelkallergie of lactose-intolerantie. Gelukkig is dit zeer zeldzaam, maar consulteer bij twijfel altijd eerst de huisarts of het consultatiebureau.

 4. ‘Ik kan het iedereen aanbevelen’

  Marli is moeder van Aaron (1). Ze geeft Aaron sinds 7 maanden Kabrita opvolgmelk.”Ik gebruikte hiervoor andere flesvoeding. Op advies van de Osteopaat zijn we Kabrita gaan gebruiken, omdat dit wellicht wat rust zou geven in zijn lichaam. Ik had al wel gehoord van geitenmelk in poedervorm, maar had er eerder nooit bij stilgestaan dat het wellicht geschikte voeding voor Aaron zou kunnen zijn. Toen zijn we Kabrita gaan gebruiken en dit resulteerde erin dat hij gelijk een hele nacht doorsliep.” Lees hier het hele verhaal van Marli en andere ouders die hun kind geitenmelk geven.

 5. Mild van smaak

  Als je nog nooit geitenmelk hebt geproefd, denk je misschien aan dat het echt een ‘geitensmaak’ heeft. Het tegendeel is waar. Geitenmelk is juist mild van smaak en veel mensen – en kinderen – reageren er goed op. Probeer het écht eens!

 6. Nederlandse geiten

  De geitenmelk van Kabrita is afkomstig van een vaste groep Nederlandse geitenhouders die allemaal moeten voldoen aan diverse kwaliteitseisen. Daarnaast heeft het kwaliteitszorgsysteem ook als doel om de kwaliteit van de Nederlandse melkgeitenhouderij-sector te verbeteren. Denk aan bedrijfshygiëne, dierenwelzijn en melkwinning.

*Borstvoeding is de beste voeding voor je baby