Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5x Zo ontwikkelt je peuter zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is heel belangrijk voor je peuter. Het helpt hem om te leren in onbekende situaties, te ontdekken dat fouten maken oké is en dat je door te oefenen vaardigheden onder de knie krijgt. Daar heeft hij een leven lang wat aan. Zo help je je kind zijn zelfvertrouwen te stimuleren.

Ouders van Nu samen met LEGO DUPLO
 1. Fantasievol spelen

  ‘Doen alsof’: peuters zijn er dol op. Ze zijn dan ook een ster om zich helemaal in te leven in een rol of in een zelfbedachte wereld. Fantasievol spelen helpt je kind om nieuwe vaardigheden te oefenen en in een veilige omgeving de wereld om zich heen te ontdekken. Zo ontwikkelt hij het vertrouwen om zijn nieuwe vaardigheden straks in de echte wereld te gebruiken. Stimuleer het dus vooral als hij zijn eigen fantasiestad heeft gebouwd met LEGO DUPLO, winkeltje wil spelen of wil doen alsof de vloer van lava is.

 2. Omgaan met het onbekende

  Onzekerheid en verandering horen bij het leven. Dus ook bij het leven van je kind. Door tóch iets nieuws te proberen, leert je kind dat hij over z’n angst heen kan stappen. En dat hij daar hele leuke dingen voor terugkrijgt. Natuurlijk blijft het spannend om voor het eerst pony te rijden, bij een nieuw vriendje thuis te spelen of de eerste nacht in het grote bed te slapen. Maar hij weet dat als hij het probeert, het misschien wel heel leuk is. En bij elke stap die hij zet, groeit zijn zelfvertrouwen.

 3. Successen vieren

  Het is belangrijk dat je kind ontdekt dat hij nieuwe dingen kan leren en in staat is om iets zelf uit te zoeken. Als het je kind lukt om iets zelf te bereiken, dan geeft dat hem veel voldoening. Je ziet het zelfvertrouwen op zo’n moment groeien. Vier dat dus vooral met je kind, dit stimuleert hem om de volgende keer weer zelf op ontdekkingstocht te gaan.

 4. Help ‘m spelen

  Het is heel goed als je peuter steeds meer zelf leert spelen, maar neem regelmatig de tijd om erbij te gaan zitten. Zelfs door alleen maar te verbaliseren wat hij aan het doen is, beloon je hem. Dat motiveert ‘m verder te spelen. Je laat zien dat je geïnteresseerd bent in hem en dat hij ertoe doet. Ook dat is weer goed voor z’n zelfvertrouwen.

 5. Speelgoed om te groeien

  Speelgoed is voor je peuter een giga stimulans om op ontdekkingsreis te gaan. Ga voor speelgoed dat hem de kans geeft om er verschillende dingen mee te doen. Waar hij z’n eigen ideeën op kan loslaten. Zoals de bouwstenen van LEGO DUPLO. Hiermee zijn de mogelijkheden eindeloos en raakt je kind niet uitgespeeld. Je kind speelt hiermee de echte wereld na, maar giet er maar wat graag een laag van zijn eigen verbeelding overheen. Alles wat hij met z’n speelgoed oefent, durft hij straks in de echte wereld toe te passen. En dat geeft z’n zelfvertrouwen een boost.

Kies het juiste speelgoed

Om het meeste uit zichzelf te halen is het belangrijk dat je kind met speelgoed speelt dat past bij de leeftijd, ontwikkelingsfase en interesse. Zo blijft hij gemotiveerd en uitgedaagd om te blijven ontdekken en ontwikkelt hij zijn zelfvertrouwen. Benieuwd hoe je speelgoed kiest dat op jouw kind aansluit? Intertoys kan je daarbij helpen: in elke winkel staat een team van speelgoedexperts klaar.