5x zo voorkom of verminder je striae tijdens en na de zwangerschap

Je buik groeit tijdens je zwangerschap zo snel, dat je last van striae (zwangerschapsstriemen) kunt krijgen. Helemaal voorkomen kun je het niet, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans op striae te verkleinen. En om zwangersschapsstrepen die toch ontstaan zichtbaar te verminderen.

Ouders van Nu samen met Weleda

Oorzaak striae

Striae zijn onderhuidse littekens die ontstaan als je lichaam sneller groeit dan je huid bij kan houden. Het onderhuidse bindweefsel is minder elastisch dan de bovenste huid en zo ontstaan er onderhuidse scheurtjes die we striae noemen.

Tijdens het derde trimester van de zwangerschap heb je de meeste kans op striae: maar liefst 70 procent van de zwangere vrouwen krijgt ermee te maken. De mate waarin er striae ontstaan verschilt per vrouw. Vrouwen met een donkere huid en rokers lijken er iets meer kans erop te hebben, maar ook leeftijd en genen spelen een rol. Striae zijn ongevaarlijk, maar veel vrouwen vinden die strepen niet zo mooi. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de kans dat je ze krijgt te verkleinen en bestaande striae minder zichtbaar te maken.

Tips om ze te voorkomen

 1. Goede ondersteuning

  Het spreekt voor zich dat er veel spanning op je groeiende, zwangere buik komt te staan. Met een goede steunband voorkom je dat de huid al te erg oprekt door het toenemende gewicht. Andere risicogebieden zijn de borsten en bijvoorbeeld de heupen en dijen. Een stevige zwangerschaps-bh en corrigerend ondergoed kunnen uitkomst bieden in de strijd tegen zwangerschapsstriemen.

 2. Letten op je voeding

  Tuurlijk, als je zwanger bent, dan kom je aan. Maar als het je lukt om het aantal zwangerschapskilo’s een beetje binnen de perken te houden, dan kan dat schelen in de vorming van striae. Eet dus niet voor twee, maak gezonde keuzes en blijf bewegen. Zo voorkom je dat je buik onnodig hard groeit en je huid erg uitrekt.

 3. Smeren, smeren, smeren

  Ook als je bovenstaande tips opvolgt, heb je toch kans op striae. Je buik en ook borsten groeien tenslotte sowieso flink tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk de huid van de ‘risicozones’ in te smeren, bijvoorbeeld met de heerlijke, puur natuurlijke Zwangerschapsolie van Weleda, om de kans op striae te verminderen. Ook als je last hebt van jeuk of een trekkerig gevoel is deze olie trouwens een uitkomst: deze zit bomvol plantenoliën die de huid soepel en elastisch houdt. Fijn!

Tips om er (deels) vanaf te komen

 1. Peelings tegen de striemen

  Heb je, net als veel andere vrouwen, striae overgehouden aan je zwangerschap? Dan kan een peeling op basis van glycolzuur helpen om de striemen zichtbaar te verminderen. Zo’n chemische peeling helpt de huidstructuur te verbeteren, de kleur van de huid te egaliseren en oneffenheden te verminderen. Je hebt meerdere sessies nodig om resultaat te zien.

 2. Laserbehandelingen

  Wat ook helpt tegen striae zijn laserbehandelingen die worden gedaan door een dermatoloog. Deze lasertherapie maakt de huidoppervlakte egaler en vermindert het contrast tussen de striae en de huid eromheen. Zo vallen de strepen minder op. De pijn schijnt mee te vallen, maar het is niet goedkoop.