Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

6x milieuvriendelijke tips als je een kind in de (wegwerp)luiers hebt

Het is dat je ze nodig hebt, maar goed voor het milieu zijn wegwerpluiers zeker niet. Toch kan jij best een steentje bijdragen om die milieubelastende luierberg te verkleinen. Begin vandaag nog, met oog op een duurzame(re) toekomst voor je kind!

 

Ouders van Nu samen met Pampers Pure Protection

1. Verschoon niet vaker dan nodig

Wist je dat er in het eerste levensjaar van je kind gemiddeld zo’n 2.500 wegwerpluiers doorheen gaan? Dat levert flink wat afval op. Verschoon je baby daarom niet vaker dan nodig. Een luier is niet voor niets absorberend, en kan dus echt wel wat plasjes hebben.

2. Koop de juiste maat

Als de luiers in de aanbieding zijn, sla je misschien groot in. Logisch, want het is best een behoorlijke kostenpost. Maar check wel af en toe of de luiermaat nog geschikt is voor je kind. Anders krijg hij last van lekkage en ben jij non-stop aan het verschonen. Zonde van de luiers én van je tijd! Verkeerde maat luiers in huis? Vaak kun je ongeopende pakken wegwerpluiers bij de winkel zonder gedoe omwisselen voor een andere maat.

3. Wasbare luiers

Denk je bij een wasbare luier aan een grote katoenen lap die je moet vouwen en vastspelden? Mis! De wasbare luiers van tegenwoordig hebben de vorm van een wegwerpluier en groeien mee met je kind. Dit type luier heeft minder impact op het milieu dan een wegwerpluier. Ook als je het wassen en de productie meetelt. Een nadeel van een wasbare luier is dat het veel ‘gedoe’ oplevert in de zin van wassen, drogen en vouwen.

Lees ook: Zo verwijder je vlekken uit babykleding

4. Pampers® Pure Protection™

Ook een optie zijn de wegwerpluiers van Pampers ® Pure Protection. De kwaliteit van deze wegwerpluier is zoals je die gewend bent van Pampers. Het verschil is dat ze gemaakt zijn van hoogwaardig katoen, zachte plantaardige vezels en andere zorgvuldig geselecteerde materialen. Ook zijn ze milieuvriendelijk geproduceerd met honderd procent duurzame elektriciteit. Pampers® Pure Protection bevat ook geen parfum, lotion en chloorbleekmiddelen. De luiers zijn dermatologisch getest, voorzien van een handige urine-indicator en STANDARD 100 gecertificeerd door Oeko-Tex, die test op de aanwezigheid van ongewenste stoffen.

5. Zorg dat je kind snel zindelijk is

Hoe eerder je kind zindelijk is, hoe minder luiers je nodig hebt natuurlijk. De meeste kinderen zijn tussen de twee en drie jaar overdag zindelijk. Om dit te stimuleren is het handig om alvast een potje aan te schaffen en je peuter hier op gezette tijden hierop te zetten. Maar let op: push het niet. Een kind kan pas zindelijk worden als hij er zelf aan toe is.

Lees ook: 12x de meest gestelde vragen over zindelijk worden

6. Bij het restafval

Twijfel je of je wegwerpluiers weg moet gooien bij het gft- of restafval? Het goede antwoord is restafval!