Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

6 redenen om met je kind naar buiten te gaan

Het liefst laat je je kind zoveel mogelijk buiten spelen: rondrennen in de frisse herfstlucht, in de bladeren duiken en in de plassen stampen. En als je hem goed inpakt en beschermt tegen de gure wind kun je hem rustig uren laten uitrazen. Sterker nog, het is hartstikke goed én leerzaam!

Ouders van Nu samen met Bepanthen

1. Creatief spelen

Tijdens een wandeling door het bos of een middag in het park kan je kind volle bak op ontdekkingstocht. Kinderen worden in de natuur uitgedaagd om creatief te spelen met alles wat ze vinden aan takken, bladeren, beestjes en zand. En niet onbelangrijk: ze leren te genieten van het buiten zijn.

2. Lesje risico’s nemen

Buiten spelen. Waar het al niet goed voor is. Door het rondrennen op ongelijke grond, te klimmen en te springen werkt je kind aan zijn motoriek. Hij heeft alle ruimte om te oefenen met zijn coördinatie, evenwicht, reactie- en uithoudingsvermogen. Door dit allemaal te trainen leert hij veilig te spelen en ontwikkelt hij zelfvertrouwen. Daarmee lukt het hem steeds beter in te schatten wat hij allemaal kan en wanneer hij misschien wat voorzichtiger moet zijn.

3. Goed voor de weerstand

Als de zon lager staat en de dagen korter zijn, dan moet de (kinder)huid extra hard werken om vitamine D aan te maken. Wat extra tijd in de buitenlucht kan dus geen kwaad. Nog een positief puntje: de kans is groot dat je kind ’s nachts beter slaapt na een dag buiten ravotten. Is het tijd voor het middagdutje? Neem je kind dan vooral ook mee naar buiten. Het is goed voor de weerstand om buiten te slapen en de kans is groot dat hij langer slaapt. In Scandinavische landen geven ze zelfs het advies om een baby vanaf twee weken het middagslaapje buiten te laten doen. Goed ingepakt, natuurlijk.

4. Respect voor de natuur

Voorleesboeken vertellen de mooiste verhalen over de natuur en de dieren. Maar juist door het ook in het echt te zien leert je kind de natuur goed kennen. Hoe klimt een eekhoorn een boom in? Hoe voelt een glibberige pier? Hoe maakt een spin een web? De herfst is misschien wel het leukste seizoenen om op ontdekkingstocht te gaan.

5. Samen spelen

Door de deur uit te gaan krijgt je kind de kans om met andere kinderen te spelen. Dus trek de buurt in of bezoek een goedgevulde speeltuin. Vanuit het samenspel oefent hij de sociale vaardigheden die hij later nodig heeft. Pas vanaf een jaar of drie gaat je kind ook echt samen spelen. Daarvoor is het vooral naast elkaar spelen. Vaardigheden, zoals speelgoed delen, moeten hij echt nog leren.

6. Goede work-out

Door de beweging die je kind krijgt tijdens het buitenspelen voorkom je overgewicht en krijgt hij een dijk van een conditie. En dat komt weer van pas als hij een griepje krijgt, want het herstellen gaat een stuk sneller als hij fit is. En aangezien het voor jezelf doorgaans ook niet stilzitten is als je met je kind de hort op gaat, pak je die beweging zelf ook nog mee. Win-win!

Zo bescherm je je kind tegen het herfstweer

Als je je kind goed beschermt tegen het gure weer kan hij uren buitenspelen in de frisse herfstlucht. Denk daarbij aan de juiste kleding: een rondrennend kind heeft nog weleens de neiging sjaals en jassen aan de kant te gooien, maar koelt dan al snel teveel af. Maak dus de afspraak dat de jas aanblijft en voorkomen dat hij (te) nat wordt als het regent of door de plassen springt. Thuis is het zaak om op te warmen en de huid verzorgen als die droog en schraal geworden is.

*Onderzoek werd gedaan door hettestpanel.nl (mei 2018) – onderdeel Sanoma.

KAG – nr. 80-1118-1919