Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

6 tips voor het middagslaapje in de zomer

Moeten de ramen nou wel of niet open als het buiten dertig graden is? Bestaat er een gouden tip om zonlicht volledig te weren? En airco op de kinderkamer: mag dat?  Alle prangende vragen over het middagslaapje op een warme zomerdag beantwoord.

Ouders van Nu samen met Velux

Slaapt jouw kind normaal gesproken als een roos? Op een warme zomerdag kan dat opeens helemaal anders zijn. Wanneer de mussen buiten van het dak vallen, schiet de temperatuur binnen al snel richting de dertig graden. Probeer de kinderkamer dan maar eens koel (en donker) te krijgen voor het middagslaapje.

Ramen open of dicht?

De ideale temperatuur voor de slaapkamer van je kind ligt tussen de zestien en twintig graden. Alleen is een kamer waar de zon de hele dag op staat vaak veel warmer. Helaas los je dat probleem niet op door de ramen open te zetten, ook al zegt je gevoel misschien van wel. Het beste is om ‘s ochtends de ramen dicht te doen en ze ’s avonds pas open te zetten om door te luchten. Ook de deuren houd je overdag potdicht. Zo komt de warmte uit de rest van het huis de kinderkamer niet in.

Heeft mijn kind last van tocht?

Wil je toch wat frisse lucht binnenlaten en is de temperatuur buiten minder warm dan binnen? Zet dan de ramen en deuren op de hele verdieping tegen elkaar open. Let er op dat je de kamer zoveel mogelijk lucht op momenten dat je kind niet in zijn kamer is. Dan tocht het te veel. Een raampje op een kier zetten kan wel, maar zorg ervoor dat het bed niet in de luchtstroom staat. Hetzelfde geldt voor een ventilator op de kamer. Deze werkt op hete zomerdagen trouwens het best als je bevroren flessen water voor de ventilator zet. Zo blaast hij koele lucht rond in plaats van warme.

Hoe houd ik het zonlicht tegen?

In een (te) lichte kamer in slaap vallen, is voor veel kinderen moeilijk. Zeker als ze het ook nog eens warm hebben en buiten op straat andere kinderen horen spelen. Goede verduisterende (rol)gordijnen zijn daarom een must. Als deze de hele dag dicht blijven, krijgen de zonnestralen minder kans om de kamer te verwarmen. Heb je buiten zonwering? Doe deze dan omlaag. Het voordeel hiervan is dat de zonnestralen het glas niet bereiken. Er komt zo nóg minder warmte de kamer binnen.

Hoe houd ik mijn kind koel?

Kleed je kind niet te warm, een romper of hemdje is meer dan voldoende op zomerse dagen. Slaapt je kind nog in een slaapzak? Gebruik dan een dunne, ongevoerde versie. Slaap je kind onder een dekentje? Leg alleen katoenen lakens in het bed. Een waterdichte matrasbeschermer is nu ook geen goed idee: dit houdt warmte vast. Goed om te weten: handen en voeten koelen sneller af dan andere lichaamsdelen. Om te checken of je kind niet te warm is, voel je altijd aan de achterkant van de nek of pak je er een thermometer bij. Is je kind warm en zweterig voor het slapen gaan? Stop hem dan eerst even in een verkoelend bad met lauw (geen koud!) water.

Airco op de babykamer?

De airco laten loeien terwijl je kind ligt te slapen, is geen goed idee. Wel is het slim om de airco een paar uur voordat je kind naar bed gaat aan te zetten in de slaapkamer. Wat ook kan: de airco in de gang plaatsen en de deur van de kinderkamer iets openzetten. Check wel regelmatig de temperatuur in de slaapkamer, want voordat je het weet is het te koel. Schaf een kamerthermometer aan of check de temperatuur op de babyphone om precies te weten hoe warm of koud het is.

Niets helpt om de slaapkamer te koelen, wat nu?

Overweeg eens om een campingbedje in een koelere ruimte te zetten en je kind daar tijdelijk te laten slapen. Warme lucht stijgt op, dus de kamers beneden zijn meestal koeler dan de kamers boven. Ook de kamers aan de schaduwkant van het huis worden minder snel warm. Wees creatief zolang het warme weer aanhoudt.

Gezonde kinderkamer

Wil je meer weten over een comfortabel en gezond binnenklimaat in de kinderkamer? Laat je dan hier inspireren. Velux oplossingen zorgen voor kinderkamers waar daglicht en frisse lucht alle ruimte krijgen en kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. En de Velux rolgordijnen, zonweringen of rolluiken kunnen een uitkomst zijn om daglicht en warmte buiten te houden. Zo geniet jij van de zon, terwijl je kind lekker en veilig in z’n koele kamertje ligt te slapen.