Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

6 tips voor een veilige autorit (met je kind)

Van school naar de sportclub, opvang, zwemles of verjaardagsfeest. Dikke kans dat je na de zomerperiode weer meer in de auto zit met je kind. Veiligheid voorop, daarom een paar reminders voor een safe ride!

Ouders van Nu samen met Pearle Opticiens

1. Laat je niet afleiden

Een huilend kind, ruzie op de achterbank, speelgoed dat door de auto vliegt: wie kent het niet? Zeker tijdens lange ritten kan het onrustig worden. Het is belangrijk je aandacht bij het rijden te houden. Paar tips: bevestig knuffels, boekjes en spenen aan een speenkoord, ga naar een parkeerplaats of een tankstation als je kind echt ontroostbaar is en heb je meerdere kinderen: vermijd jaloersmakend speelgoed en creëer zo veel mogelijk afstand om battle’s te voorkomen.

2. Mobiel uit het zicht

Wie gebruikt zijn telefoon niet voor navigatie? Helemaal prima, maar zet ‘m op ‘niet storen’, zodat je goede focus op de weg hebt. Anders word je instant afgeleid als er een appje of belletje binnenkomt. En in die fractie van dat moment kan er nét iets onverwachts gebeuren.

3. Scherp zicht

Ga met scherp zicht de weg op. Uit onderzoek van Pearle blijkt dat 1 op de 5 automobilisten aangeeft niet scherp te kunnen zien (ook mét bril op). Voorkom gevaarlijke situaties door elke twee jaar je ogen te laten controleren. Oogarts Tjeerd de Faber: ‘In Nederland worden ogen vaak alleen getest bij hoge leeftijd of bij ernstige oogafwijkingen. In de praktijk is een oogmeting of nieuwe bril meestal sneller nodig. Laat je ogen dus regelmatig controleren. De verantwoordelijkheid ligt bij jou als bestuurder.’

4. Zonnebril op

Heb jij standaard een zonnebril in de auto liggen? Goed bezig, want juist in deze tijd van het jaar kun je verrast worden door een laagstaande zon. Zorg daarom altijd voor een zonnebril in de auto, bij voorkeur eentje met gepolariseerde glazen. Dit biedt een goede bescherming tegen hinderlijke schitteringen die ontstaan als zonlicht weerkaatst. Bijvoorbeeld op het asfalt, water of glas. Gebruik daarnaast ook de zonnekleppen om verblinding te voorkomen.

Vooral tijdens de schemering gebeuren relatief veel verkeersongelukken, vertelt De Faber. ‘Dit komt omdat onze ogen vrij lang nodig hebben om zich aan te passen aan licht/donker.’ Wanneer het donker wordt, kan overschakelen naar een nachtbril een uitkomst zijn.

5. Schone ramen

Wat ook je zicht behoorlijk kan belemmeren, is een vetlaag aan de binnenkant van je ramen. Dit kan je zicht flink belemmeren, zeker met een laagstaande zon. Met speciale vetvrije doeken (zelfde principe als brillendoekjes) verwijder je het vet. Of gebruik een glasreiniger en een keukenrol. Net zo effectief. Spreekt voor zich, maar zorg er natuurlijk ook voor dat je ramen aan de buitenkant schoon zijn en gebruik de ruitenwissers.

6. Extra rijder

Staat er een lange autorit (lees een paar uur onderweg) op agenda? Zorg – als het even kan – dat je niet solo gaat rijden. Zo kan de een zijn aandacht volledig bij het verkeer houden en de ander de kids op de achterbank vermaken, corrigeren en rustig houden. Los elkaar na een paar uur af, zodat je vermoeide ogen even kunnen rusten. Zo stap je bij de volgende wissel weer met een frisse blik achter het stuur.

* Een oogmeting is gratis bij aanschaf van een complete bril. De oogmeting wordt ook altijd uitgevoerd door erkende opticiens of optometristen. Zo weet je dat je kloppende resultaten krijgt. 

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu