6x 'duimpje omhoog' voor tweedehands speelgoed

Koop je standaard nieuw speelgoed voor je kind? Je bent echt niet de enige. Maar heb je er ooit over nagedacht dat tweedehands speelgoed ook een goede optie is? Zeker als je een kleine sloper in huis hebt of als je kind snel verveeld is. En daarvoor hoef je echt niet te wachten op Koningsdag. Een ode aan tweedehands speelgoed.

Ouders van Nu samen met SIRE

1. Snel uitgekeken op speelgoed

Grote kans dat dit je bekend voorkomt: je hebt flink wat geld uitgegeven aan verjaardagscadeaus, maar een paar dagen later kijkt je kind niet meer op of om naar zijn nieuwe pop, loopauto of drumstel. En dat doet toch wel een beetje pijn. Is jouw kind snel uitgekeken op speelgoed, dan is tweedehands speelgoed kopen dus zeker geen slecht idee.

2. Kleine sloper

Je hebt kinderen die hun speelgoed behandelen alsof het van porselein is. Maar je hebt ook een groep waarvan het speelgoed binnen no time kapot is. Ze zijn onhandig of onstuimig of doen het lekker expres. Valt jouw kind in de categorie ‘kleine slopers’, dan is speelgoed kopen bij de kringloop of via Marktplaats een slimme zet.

3. Goed voor de portemonnee

Dat kinderen duur zijn, dat weet je inmiddels vast wel. Daar kun je helaas niet heel veel aan veranderen. Wel zijn er bepaalde uitgaven waarop je kunt besparen. Speelgoed is daar één van. Al helemaal als je weet dat je kind er waarschijnlijk toch zo op uitgekeken is. Zie punt 1. Of alles sloopt. Zie punt 2.

4. Consuminderen en hergebruiken

Een milieuactivist hoef je er niet voor te zijn. Maar je kunt door wat vaker tweedehands speelgoed te kopen (of het van iemand over te nemen), wel je steentje bijdragen aan de wereld van morgen. De afvalberg wordt zo immers kleiner. Kortom, door tweedehands speelgoed te kopen doe je niet alleen iets goeds voor je portemonnee, maar het is nog duurzaam ook.

5. Win-winsituatie

Heb jij ook weleens een aanval van opruimwoede? Dat je als een Marie Kondo door het huis gaat. Want jeminee, wat een spullen. En dat je vervolgens denkt: wat doe ik met al die spullen? Want ze zijn zo goed als nieuw. Of nog prima te gebruiken. Zoals, je raadt het al, speelgoed. De oplossing: maak er iemand anders blij mee. Win-win!

6. Met een verhaal

Tweedehands speelgoed is vaak speelgoed met een verhaal. Misschien speelt jouw kind graag met de blokken waar de buurjongen op is uitgekeken. Of met de ‘gloednieuwe’ treinset uit de jaren negentig waar je moeder mee kwam aanzetten omdat het nog op zolder stond. Speelgoed van goede kwaliteit kan tenslotte nog jaren mee. Een kleine beschadiging? Helemaal niet erg. Een likje verf, een stuk tape of wat lijm en het is weer gefikst. Tip: bewaar zelf ook speelgoed van je kind voor de volgende generatie. Het lijkt nu nog ver weg, maar voor je het weet, speelt je kleinkind ermee. Mooie gedachte, toch?

Koop je tweedehands speelgoed? Let dan wel even op de veiligheid. Veel oud speelgoed voldoet niet aan de veiligheidsnormen die tegenwoordig worden gesteld. Ze kunnen bijvoorbeeld giftige stoffen bevatten of onderdelen die kleine kinderen makkelijk in hun mond kunnen stoppen.