Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

6x waarom je je kind wilt leren dat repareren vaak beter is dan weggooien

‘Dan kopen we toch gewoon een nieuwe.’ Je kind roept dit vast weleens als iets kapot gaat. Niet zo gek, we hebben nou eenmaal de luxe dat veel dingen snel te vervangen zijn. Toch is het goed om je kind mee te geven dat je niet onnodig spullen moet weggooien. Soms valt iets nog te repareren. En dat is om verschillende redenen letterlijk en figuurlijk de moeite waard.

Ouders van Nu samen met SIRE
 1. ‘Speelgoeddoktertje spelen’

  Iets repareren suf en ouderwets? Echt niet! Het is juist een leuke én leerzame invulling van de dag. Noem het ‘speelgoeddoktertje spelen’. Schroef die raceauto die het al weken niet meer doet eens open. De kans is groot dat je peuter of kleuter er met zijn neus boven hangt én dat blijkt dat je alleen maar de batterij hoeft te vervangen. Dan was weggooien toch zonde geweest?

 2. Overwinning op jezelf

  Iets gerepareerd? Dat voelt als een overwinning op jezelf. Niet alleen hoef je er niet iemand anders of een expert bij te roepen (wat al een kick geeft), het voelt goed als het je is gelukt iets te maken. Deel de overwinning vooral met je kind door hem een high five te geven. De kans is groot dat je kind in geuren en kleuren aan je partner of opa en oma vertelt dat jullie dat even samen gefixt hebben.

 3. Save the money

  Laten we eerlijk zijn, het bespaart je ook flink wat geld als je iets repareert. Dat geld kun je mooi gebruiken om jezelf en je kind met iets lekkers te belonen voor jullie reparatie skills.

 4. Opknappen

  Dat ene kastje, je bent er helemaal op uit gekeken. Er moet iets nieuws komen. Wel nú. Maar is dat echt nodig? De oplossing kan ook zijn: een nieuw likje verf of andere greepjes. Zo heb je voor weinig toch een gloednieuw kastje. Met een eigen touch!

 5. Tweede leven

  Al dat speelgoed in huis. Word je er soms ook gek van? En dan speelt je kind vaak ook nog eens alleen maar met die ene brandweerwagen of pop. Sta je weleens op het punt om een zak te pakken en richting de kringloop te gaan? Goed idee! Want weggooien is onnodig. Ook als het speelgoed (of iets anders) een klein beetje beschadigd is, kun je er iemand anders blij mee maken. Die ander kan het dan repareren of mooier maken als het nodig is.

 6. Goed voor de planeet

  Loop eens door een willekeurig warenhuis, speelgoedwinkel of supermarkt en kijk om je heen. Wat zijn er toch veel spullen op deze wereld! En er komen iedere dag nog meer spullen bij. Maar is dat eigenlijk wel nodig? Om het milieu te sparen, is het beter om zo lang mogelijk met je spullen te doen.