Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

6x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Urenlang spelen met de blokken, vadertje en moedertje spelen met de knuffels of eindeloos een knisperboekje bestuderen. Kinderen zijn dol op speelgoed. Maar wist je dat spelen ook heel belangrijk is voor hun ontwikkeling? Dit is waarom.

Ouders van Nu samen met Fisher-Price

Kinderen leren door te spelen. Zeker als ze speelgoed hebben dat aansluit op hun ontwikkelingsfase. Ze trainen zo allerlei vaardigheden die ze nu, straks op school en in hun verdere toekomst nodig hebben.

 1. Fysieke ontwikkeling

  Grijpen naar een rammelaar, blokken stapelen en lopen met een loopwagen: je kind gebruikt speelgoed om zich fysiek te ontwikkelen en oefent zo spelenderwijs de fijne en de grove motoriek.

  De fijne motoriek bestaat uit voelen, aanraken en vastpakken. Je kind leert z’n knuffel te pakken en over te geven naar zijn andere hand. Ook tekenen en schrijven horen bij de fijne motoriek.

  De grove motoriek zijn de bewegingen waarbij je kind zijn hele lichaam gebruikt, zoals kruipen, lopen en gooien. Speelgoed daagt je kind uit deze vaardigheden te ontwikkelen en te verfijnen.

 2. Sociale vaardigheid en emotionele ontwikkeling

  Samen spelen is iets dat kinderen moeten leren. Speelgoed helpt om te oefenen met de sociale vaardigheden. Een spelletje, keukenspeelgoed of een doktersset daagt uit om samen te spelen. Tijdens het spelen leert je kind omgaan met zijn eigen emoties én die van iemand anders. Van boos worden omdat hij heeft verloren met een spelletje, verdrietig zijn omdat zijn mega hoge blokkentoren omvalt, tot de slappe lach omdat er iets misgaat.

 3. Cognitieve vaardigheden

  Speelgoed helpt je kind ook de wereld om zich heen te ontdekken. Hij leert kleuren en vormen herkennen, leert tellen, en situaties uit de ‘echte’ wereld na te spelen. Deze basis heeft hij nodig om straks op school verder te leren.

 4. Ontwikkeling van de creativiteit

  Tekenen, schilderen en spelen met klei: kinderen zijn er dol op en het leert ze meteen creatief te denken. Ze kunnen hierbij hun fantasie volop gebruiken en oefenen daarnaast hun motoriek. Ook blokken stapelen helpt om de creativiteit te ontwikkelen. Hierbij oefenen kinderen meteen ruimtelijk inzicht en logisch nadenken.

 5. Taalontwikkeling

  Van kinderboeken kun je er nooit genoeg hebben. Zelfs als je kind nog niet kan lezen of zijn aandacht nog moeilijk bij een verhaal kan houden. Door je kind toch voor te lezen, raakt hij vertrouwd met boeken en ontwikkelt hij zijn taal en fantasie. Ook het naspelen van situaties uit het normale leven bevordert de taalontwikkeling. Moedig je kind aan te beschrijven wat hij doet als hij een huis bouwt of z’n knuffel in bed legt.

 6. Muzikale ontwikkeling

  Speelgoed dat liedjes speelt of waarmee je kind zelf muziek kan maken, zijn niet alleen leuk maar het ontwikkelt ook het gevoel voor muziek bij je kind. Goed leren (mee)zingen stimuleert het geheugen en bevordert de coördinatie (denk: ‘Hoofd-schouders-knie-en-teen’) en de sociale vaardigheid (samen gebaren bij ‘In de maneschijn’ bijvoorbeeld).

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop