Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De fopspeen: wel of niet aan je baby geven?

De fopspeen. Veel baby’s zijn er dol op. Maar kun je hem veilig aan je kind geven? Ja, maar let er wel op welke je geeft. Ontdek hier waar je op kunt letten bij de aanschaf van een fopspeen. Zodat je baby er veilig op kan zuigen.

Ouders van Nu Samen met MAM
 1. Inspelen op de zuigbehoefte

  Je baby heeft van nature een sterke zuigbehoefte. Met name als hij moe is en gaat slapen, vindt hij het fijn om ergens op te zuigen. Het helpt je baby rustig te worden en geeft een veilig gevoel, zoals tijdens het drinken. Bovendien verlaagt de hartslag tijdens het zuigen, wat weer een kalmerende werking heeft. Een fopspeen helpt om in die zuigbehoefte te voorzien.

 2. De speen en de duim

  Sommige baby’s geven de voorkeur aan het zuigen op de duim. Soms zie je zelfs op een echo dat een baby in de buik al duimt. Het voordeel van de duim is dat je baby deze letterlijk altijd bij de hand heeft. Het nadeel is dat het duimzuigen lastiger af te leren is dan het zuigen op een speen. Die kun je op een gegeven moment natuurlijk gewoon weghalen. Daarnaast is de duim dikker en niet flexibel, zoals een speen. Het zuigen op de duim vergroot daardoor de kans op een verkeerde kaakstand en tandontwikkeling.

 3. Een speen vraagt zuigtechniek

  Het ene zuigen is het andere niet. Zeker voor een pasgeboren baby is het een heel gedoe om goed uit de borst te drinken. Het zuigen op een fopspeen vraagt een andere zuigtechniek. Dus als je borstvoeding geeft, is het belangrijk dat je kind niet in de war raakt. Houd in de gaten of het drinken hem goed afgaat. Zodra je baby goed op jou is afgestemd en de borstvoeding goed loopt, helpt een fopspeen de zuigbehoefte te bevredigen, ook tussen de voedingen door.

 4. De invloed op de mond- en gebitsontwikkeling

  Behalve dat het voor je baby prettig is om te zuigen, is een speen met de juiste vorm ook goed voor de ontwikkeling van de kaak en het gevoel in de mond. Welke speen het best bij je baby past, is een kwestie van uitproberen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het bij een speen vooral belangrijk is dat de speen dun en flexibel is. Hoe dunner en flexibeler de fopspeen, hoe minder risico op een verkeerde tand- en kaakstand.

 5. Het materiaal verschilt per speen

  De meeste spenen zijn gemaakt van siliconen, maar er zijn ook spenen die met natuurlijk rubber of latex worden gemaakt. Waar je in elk geval op moet letten is dat er geen BPA- en BPS- materialen in zitten. Deze bevatten synthetische stoffen die invloed hebben op de natuurlijke hormoonbalans van je baby. Check goed op de verpakking of de speen BPA- en BPS-vrij is.

 6. De speen vraagt onderhoud

  Als je een nieuwe speen aan je baby geeft, kook hem dan eerst drie tot vijf minuten uit. Daarna is regelmatig schoonmaken belangrijk. Met name spenen die niet uit één stuk bestaan, hebben kiertjes waar bacteriën zich kunnen ophopen. Het advies voor baby’s tot acht weken is om elke dag de speen te steriliseren. Daarna is twee keer per week uitkoken voldoende. Tenzij hij eerder vies wordt natuurlijk. Je kunt beter niet de speen zelf in je mond stoppen. De bacteriën die je in je mond hebt, kunnen schadelijk zijn voor je kind.

 7. De speen heeft een beperkte houdbaarheid

  Om verschillende redenen kun je niet oneindig dezelfde speen blijven gebruiken. Ten eerste groeit je kind en is het belangrijk dat je de maat van de speen daarop aanpast. Daarnaast kunnen er door het gebruik scheurtjes of gaatjes in ontstaan. Je kunt het beste steeds voor gebruik de speen aan een speentest onderwerpen. Buig en trek de speen in alle mogelijke richtingen en kijk goed of hij niet beschadigd is. Vervang de speen in elk geval elke twee maanden en bij beschadiging eerder.

*Resultaten uit onderzoek van hettestpanel.nl (september 2018). Hettestpanel.nl is onderdeel van Sanoma.