Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7 feiten over vitamines en mineralen voor én na de zwangerschap

Hoera, op de zwangerschapstest verschijnt een streepje: je bent zwanger! Hoewel je het niet meteen ziet, gebeurt er de eerste weken al van alles. Je lichaam past zich geleidelijk aan de zwangerschap aan. Gezonde voeding is nu extra belangrijk. Niet alleen voor de groei van je kind, maar ook om je goed te voelen. Welke vitamines en mineralen zijn belangrijk?

Ouders van Nu samen met VSM

Gevarieerd voedingspatroon

Dat gezonde voeding belangrijk is, spreekt voor zich. Maar tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk om goed te letten op wat je eet. Als je een gevarieerd voedingspatroon hebt (bijvoorbeeld volgens de Schijf van Vijf), krijg je alle benodigde voedingsstoffen (eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen) binnen voor jezelf én je baby.

Foliumzuur en vitamine D

Er zijn een aantal voedingsstoffen die je tijdens een zwangerschap extra nodig hebt. Eén daarvan is foliumzuur. Vanaf vier weken voor de conceptie tot acht weken na de conceptie wordt geadviseerd om foliumzuur te slikken. Foliumzuur draagt bij tot de groei van het ongeboren kind en de vorming van de placenta. Ook raadt de Gezondheidsraad aan om vitamine D te slikken, omdat je lichaam daar tijdens een zwangerschap meer behoefte aan heeft.

Pas op met vis

Hoewel het eten van vis over het algemeen heel gezond is, is het tijdens je zwangerschap opletten geblazen. Je kunt namelijk beter niet alle vis eten. Wel is het goed om (goed doorbakken) vette vis te eten, zoals zalm en forel. Vette vis bevat de omega 3 vetzuur DHA. Inname van DHA door de moeder is goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Het liefst één keer per week. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen: 250 mg DHA en EPA. Roofvissen zoals makreel, tonijn en paling kun je beter laten staan. Ook als deze uit blik komen of gerookt zijn, want er kan veel kwik in zitten. Twijfel je welke vissoorten je wel of niet mag eten? Check dan de website van het Voedingscentrum.

Het belang van ijzer

Tijdens een zwangerschap groeit je baarmoeder, de placenta en je baby. Je lichaam heeft extra ijzer nodig om voldoende rode bloedlichaampjes aan te maken. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je in principe genoeg ijzer binnen. Producten waar veel ijzer in zit: spinazie (en andere bladgroenten), vlees, vis, ei, volkorenproducten, peulvruchten, noten en appelstroop. Tip: drink een glas sinaasappelsap bij het eten. Vitamine C stimuleert de ijzeropname.

Niet te veel vitamine A

Vitamine A is goed voor de huid, ogen en weerstand. Maar als je zwanger bent, mag je niet teveel van deze vitamine – ook wel retinol genoemd – binnenkrijgen. Te veel vitamine A verhoogt de kans op aangeboren afwijkingen. Pas vooral op met leverproducten, zoals leverworst en paté, want deze bevatten erg veel vitamine A. Check voor meer informatie de website van het Voedingscentrum.

Vegetarisch of veganistisch

Ben je vegetariër of veganist én zwanger? Dan is het belangrijk dat je goed op je voeding let en voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Als je veganistisch eet en helemaal geen producten binnenkrijgt die door en van dieren gemaakt zijn (zoals eieren, zuivelproducten en honing), let er dan extra goed op dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Bevallen, en dan?

Ook na de bevalling is het belangrijk om gezond te blijven eten. Vitamines en mineralen uit de voeding zijn juist in de herstelperiode na de bevalling en in de periode van borstvoeding belangrijk.