Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Checklist: 7x simpele manieren om duurzaam te leven als gezin

De opwarming van de aarde, ontbossing, plasticsoep. Er zijn genoeg redenen om in actie te komen, om zo te zorgen voor een groene, duurzame en schone wereld voor je kinderen en volgende generaties. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: kijk maar eens naar de punten op deze checklist. Grote kans dat je er al flink wat af kunt vinken. En bedenk: alle beetjes helpen.

Ouders van Nu samen met Neolac

1. Kort(er) douchen

O wat kan een warme douche toch heerlijk zijn! Maar zoals je vast al weet: het is beter voor het milieu om zo kort mogelijk te douchen. Hoe je ervoor zorgt dat iedereen zich hieraan houdt? Met een zandloper. Goed om te weten: een gemiddeld formaat bad van zo’n 120 liter kost drie keer zoveel water als 5 minuten douchen.

Tip: Wist je dat je je kind beter niet elke dag in bad kunt doen?

2. Ga voor tweedehands

Om de afvalberg kleiner te maken, kun je ervoor kiezen om af en toe voor tweedehands spullen te gaan. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed of kleding. Dit hoeft niet via een winkel: je kunt ook spullen uitwisselen met vrienden of familie. Uit onderzoek blijkt trouwens dat veel kersverse ouders al behoorlijk duurzaam bezig zijn: bijna driekwart van hen koopt de babyuitzet (gedeeltelijk) tweedehands.

3. Minder vlees eten

Bijna de helft van alle Nederlanders eet minder vlees eten dan vroeger. Dikke pluim! Want zelfs als je iets minder vaak vlees eet, is dat goed voor het klimaat. Zo’n 10 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen komt namelijk door de vleesindustrie.

Lees ook: Mijn kind wil vegetarisch eten

4. Met de (e-)bakfiets!

Staat een bakfiets hoog op je verlanglijst, misschien zelfs wel de elektrische variant? Doen! Dikke kans dat je de auto dan vaker laat staan. Niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je gezondheid!

5. Ga voor biologische babyvoeding

Als je geen borstvoeding meer kan of wilt geven en je baby is ouder dan zes maanden, dan kun je overstappen op opvolgmelk. Je kunt kiezen voor opvolgmelk* gemaakt van biologische melk. Bij Neolac komt deze melk van Nederlandse melkveehouderijen, waar de boeren zich elke dag met veel passie inzetten voor het welzijn van hun koeien, hun boerderij en het milieu. Zo lopen de koeien gemiddeld tweehonderd dagen per jaar buiten en krijgen ze biologisch geteeld voer van de eigen boerderij.

6. Hou de natuur schoon

Jong geleerd is oud gedaan. Leer je kind daarom zo vroeg mogelijk om zijn afval netjes in een prullenbak te gooien en maak hem ervan bewust dat iets weggooien in de natuur nare gevolgen kan hebben. Zo kunnen dieren bijvoorbeeld doodgaan als ze plastic eten. Zielig!

Bewezen: Rommelige moeders zijn niet lui maar slim

7. Let op het energieverbruik

Door in de gaten te houden hoeveel energie jullie thuis te gebruiken en dit zoveel mogelijk binnen de perken te houden, belast je het milieu zo min mogelijk. En het bespaart je nog geld ook! Dikke kans dat je energierekening omlaag gaat als je de verwarming en verlichting uit doet als er niemand thuis is, je de wasmachine en vaatwasser ’s nachts laat draaien en de tv niet meer standaard op stand-by zet.