Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

5 slimme tips: zo gaan die eerste hapjes er zó in bij je baby

Melk drinken daar is je baby een ster in, maar die eerste hapjes zijn behoorlijk wennen. Het eten van een lepel, nieuwe smaken en het doorslikken van grovere structuren, het kan even duren voordat hij het onder de knie heeft. Goed dus om te weten hoe je je baby kan helpen als hij toe is aan zijn eerste (oefen) hapjes.

Ouders van Nu samen net Bonbébé

1. Kies het juiste moment

Voor het geven van de eerste hapjes doe je er verstandig aan een moment te kiezen waarop je baby lekker ontspannen is. Zo heeft hij de meeste aandacht voor al die nieuwe smaken en structuren. Maak je niet druk als het maar bij een paar hapjes blijft. In het begin hoeft het bakje nog niet leeg. Het worden niet voor niets oefenhapjes genoemd: ze zijn bedoeld om je baby rustig te laten wennen aan vast voedsel.

2. En de juiste lepel

Zeker bij die allereerste hapjes is het belangrijk dat de lepel die je gebruikt goed in de mond van je baby past en dus niet te groot en te diep is. Anders is het lastig voor je baby om het eten er vanaf te happen. Het lepeltje in de mond van je baby steken is niet nodig. Leg de lepel op de tong en onderlip van je kind of ‘veeg’ het hapje langs zijn bovenlip, dan sabbelt hij het hapje er zelf af.

3. Zorg dat hij geen honger heeft

Zorg ervoor dat je baby niet te hongerig is, als je hem zijn eerste hapjes voorzet. Wacht dus niet te lang na een borst- of flesvoeding. Dit klinkt misschien onlogisch, maar zo voorkom je dat zijn bloedsuikerspiegel is gedaald en je een vermoeide, hongerige baby in de kinderstoel zet. En een hangry kind eten geven is gegarandeerd gedoe. Zo’n twee uur na een melkvoeding is een goed moment voor bijvoorbeeld wat gepureerde wortel of pompoen.

Video: Het zoontje van influencer Lisanne de Bruijn smult van Bonbébé

4. Leer hem eten

Als je baby zijn eerste hap genomen heeft, dan kan het zijn dat hij geen idee heeft wat hij ermee moet doen. Het kan dan helpen om zijn onderkaak een beetje te ondersteunen als hij het eten in zijn mond heeft. Aaien over de wangen wil ook nog weleens helpen. Zo wordt hij gestimuleerd om bewegingen te maken die bij het eten van vast voedsel horen.

5. Doe het voor

Grote kans dat je dit heel vanzelfsprekend vindt: voordoen hoe hij een hapje moet nemen. En dat is niet voor niks, want het blijkt goed te helpen! Doordat je baby het jou voor ziet doen, begrijpt hij wat er van hem wordt verwacht. Zo krijgt hij het snel genoeg onder de knie. Bon appetit!