Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7x handig om in huis te hebben als je borstvoeding geeft

Moedermelk krijg je gratis en voor niets van Moeder Natuur. Maar wat moet je eigenlijk aanschaffen als je borstvoeding wilt gaan geven aan je baby? Hier 7 onmisbare items op een rijtje + de voordelen van borstvoeding en een paar redenen om moedermelk af te kolven.

Ouders van Nu samen met MAM

Mooiste cadeau

Borstvoeding is – als het natuurlijk lukt – een van de mooiste cadeaus die je je kind kan geven. Moedermelk bevat namelijk de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheid die je baby nodig heeft. En hoe wonderlijk is het dat jouw lichaam dat aanmaakt. Nog een groot voordeel: je hebt de voeding altijd bij je.

Ook als je er even niet bent…

Ben je een keer niet bij je baby, dan kun je ook moedermelk afkolven. Zo krijgt je baby ook als je weer aan het werk bent (en nog niet wilt stoppen met de borstvoeding) of voor het eerst een avondje weg bent de allerbeste voeding binnen. Ook een reden om te kolven is als je baby de borst niet goed pakt of als de productie niet goed op gang komt.

En dan nu de onmisbare items als je borstvoeding geeft. Van borstkolf en bewaarbakjes tot de juiste speen op de babyfles:

 1. Borstkolf

  Hij staat op iedere baby uitzetlijst maar, om eerlijk te zijn, een borstkolf heb je niet meteen na de geboorte nodig. Je hebt hem meestal pas nodig als de borstvoeding goed op gang is gekomen. Wil je er een aanschaffen, dan kun je er eerst eentje huren om te kijken welke kolf het beste bij je past.

  MAM – dubbele elektrische borstkolf

 2. Voedings-bh

  Een goed passende voedings-bh is handig omdat je hem niet helemaal uit hoeft te trekken tijdens het voeden. Bovendien biedt zo’n bh goede ondersteuning aan je volle borsten. Zo’n bh is niet alleen praktisch, je kunt tegenwoordig ook kiezen uit veel verschillende soorten. Naast de basic-versies heb je tegenwoordig ook voedings-bh’s met kant en leuke prints die er net zo mooi uitzien als gewone bh’s.

 3. Zoogkompressen

  Een must als je borstvoeding geeft en je borsten melk lekken. Door zoogkompressen in je voedings-bh te doen, voorkom je dat je natte plekken krijgt in je shirt of blouse en je in gênante situaties terechtkomt.

 4. Voedingskussen

  Oké, geen absolute must, maar wel superhandig. Een voedingskussen maakt het geven van borstvoeding makkelijker en zorgt voor een goede houding. Zo’n kussen is trouwens ook fijn om de laatste maanden van je zwangerschap tegenaan te zitten of om lekkerder te kunnen liggen in bed.

 5. Bewaarbakjes of -zakjes

  Moet jij de deur uit of is je melkproductie teruggelopen, dan is het handig om een voorraad afgekolfde melk in huis te hebben. Afgekolfde melk bewaar je heel simpel in speciale bewaarbakjes of -zakjes. In de koelkast blijft de moedermelk drie tot vijf dagen goed en in de diepvries zes tot negen maanden.

 6. Tepelzalf

  Als je borstvoeding geeft, kun je kleine wondjes op je tepels krijgen. Meestal is de oorzaak het niet goed aanleggen en aanhappen van je baby. Om de tepel te verzorgen kun je een tepelzalf gebruiken die 100 procent uit lanoline bestaat. Deze zalf verzacht de pijn en hoef je er voor het voeden niet af te halen, want je baby heeft er geen last van.

 7. Flesje

  Als je weer gaat werken, een avondje weggaat of je partner de baby wil voeden, kun je hem afgekolfde moedermelk geven. Je hebt dan natuurlijk wel een goede fles nodig. Ze zijn er in alle soorten en maten en niet elke baby heeft dezelfde voorkeur. Voor baby’s die borstvoeding krijgen, zijn er ook brede speenvormen met ribbeltjes die lijken op het tepelhof. Het is belangrijk dat je kind de fles en de speen accepteert. De oppervlakte en de structuur van een speen zijn daarbij belangrijk. Spenen moeten zacht en flexibel zijn en bij je baby voor een aangenaam en vertrouwd gevoel zorgen. Dan gaat het wisselen tussen borst- en flesvoeding makkelijker.

*Resultaten uit onderzoek van hettestpanel.nl (september 2018). Hettestpanel.nl is onderdeel van Sanoma.

Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu