Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vanaf wanneer heeft je kind besef van gevaar?

Als er veel verkeer bij jou in de straat is, dan houd je misschien soms wel je hart vast. Zeker met de vakantie in zicht. Ontdek snel alles over de ontwikkeling van je kind in het verkeerd – bijvoorbeeld over wanneer hij besef heeft van gevaar. Plus 7 tips om je kind veilig te laten deelnemen. 

 

Ouders van Nu samen met Veilig Verkeer Nederland

1. Samen kilometers maken

De belangrijkste tip: deelnemen aan het verkeer. Loop of fiets (op de loopfiets kan ook) samen door de buurt rondom je huis en maak zoveel mogelijk kilometers. Zo krijgt je kind te maken met verschillende verkeersituaties. Oefen samen bijvoorbeeld het oversteken. Leer hem te wachten voor het stoplicht (rood = stoppen, groen = gaan). Steek samen het zebrapad over. Hoe meer je kind deelneemt aan het verkeer, hoe sneller hij ook leert hoe het werkt.

2. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Ontdek wat je peuter wel en niet kan zien in het verkeer. Hij is nog klein en dat betekent dat hij niet over geparkeerde auto’s, bloembakken en kliko’s kan kijken. En wist je dat peuters ook niet goed uit hun ooghoeken kunnen kijken? Hierdoor zien ze aankomend verkeer veel later. Tip: ga eens door je hurken en kijk door een wc-rolletje, zo zie je zelf wat je peuter kan zien.

De toolkit voor deze speurtocht kun je ook thuis per post ontvangen. 

4. Wachten en nog eens wachten

Peuter zijn ongeduldig. Wachten vinden ze daarom ook lastig. Ben je op pad geweest met de auto? Laad dan altijd eerst de spullen uit de auto en dan pas je kind. Voor je het weet, vliegt hij de straat al over. Houd ook bij het stoplicht de hand van je peuter goed vast.

5. Voorbeeldfunctie

Geef zelf het goede voorbeeld in het verkeer. Houd je daarom aan de verkeersregels en leg uit wat je doet. Dat heeft echt effect op je kind. Hij is namelijk heel goed in kopiëren wat hij jou ziet doen.

Kijk heen en weer, komt er geen verkeer meer?

Michelle Achterberg, onderzoeker hersenontwikkeling en gedrag: ‘Pas vanaf 3 jaar kunnen kinderen tijdens het lopen de aandacht op andere dingen richten. Als kinderen rennen, wordt dit nog moeilijker. Tot en met 4 jaar is stoppen extra lastig. Je kunt hiermee oefenen door op elke hoek van de straat te zeggen: ‘Kijk heen en weer, komt er geen verkeer meer?’’

6. Lezen, knutselen en kleuren

Zonder deel te nemen kun je je kind ook wegwijs maken in het verkeer. Met bijvoorbeeld het mooie voorleesboek Fiep in het verkeer met illustraties van Fiep Westerdorp. Of print een paar mooie kleurplaten die over verkeer gaan. Ook leuk: een bingo over verkeer.

7. Snelweg door de woonkamer

Is je kind meer van het bouwen? Maak een snelweg of wegennet met washitape op de vloer. Koop verschillende kleuren tape en maak een carwash en parkeergarage met een paar straten, zebrapaden, stoplichten en snelwegen op de vloer. Het fantasiespel kan beginnen.