Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7x leuke én leerzame dingen om te doen met je baby of dreumes

Als je de afgelopen periode iets hebt geleerd, dan is het dat quality time met je kind hartstikke waardevol is. Want meer dan ooit kreeg je alle stappen in zijn ontwikkeling mee. En die groei wil je natuurlijk stimuleren. Met deze activiteiten help je je baby en dreumes de wereld om hem heen te ontdekken.

Ouders van Nu samen met Zalando

1. Spelen met geluiden

Speelgoed dat geluid maakt wordt steeds interessanter naarmate je baby ouder wordt. Vanaf een maand of drie zijn de rammelaar, het stoffen beestje met een belletje of een knisperboekje bij veel baby’s favoriet. Geef je kind steeds maar één item tegelijk, want multitasken zit er nog niet in. Wil je iets van hem afpakken, maar heeft hij stevig vast? Bied dan iets anders aan. Je baby laat dan vanzelf los wat hij in zijn handjes heeft.

2. Voorlezen

Leuk én leerzaam om samen te doen: boekjes lezen. Ga in het begin voor boeken met veel plaatjes en weinig tekst. Door dezelfde boeken vaak te herhalen ontdekt je kind de link tussen woord en beeld. Kinderen halen veel lol uit rijmwoorden. Zinnen op rijm onthouden kinderen vaak goed en dat helpt weer bij de taalontwikkeling. Boeken met versjes zijn daarom een hit. Herhaling is ook hierbij key: hoe vaker je ze voorleest, hoe meer je kind de versjes gaat herkennen.

3. Liggen en chillen

De eerste maanden heeft je baby nog weinig nodig qua entertainment. Met gezellig rondkijken of een dutje doen in de box vermaakt hij zich uitstekend. Een (muziek)mobiel boven de box en twee of drie knuffels: meer speelgoed heeft hij nog niet nodig.

4. Na-apen

Vanaf zijn eerste verjaardag, doet je kind niets liever dan jou na-apen. Hij helpt je maar wat graag, speelt met potten en pannen tijdens het koken of houdt een boodschap vast in de supermarkt: dit maakt je kind supertrots! Ook een groot succes zijn spelletjes waarbij je kind jou nadoet. Van klappen in de handen tot zwaaien en geluidjes maken of woorden zeggen. Ook een goed idee rond deze leeftijd is verstoppertje spelen. Vooral als jij hém zoekt.

5. Naar buiten

Als je kind gaat lopen en steeds betere motorische vaardigheden ontwikkelt, is er niets leuker dan bewegen. Met een loopfiets of achter een bal aan: allemaal even geweldig. Ook in de zandbak spelen is een feest, bovendien is het spelen met zand en water goed voor de zintuiglijke ontwikkeling.

6. Doen alsof

Kinderen van een jaar of twee zijn gek op rollenspellen. Met poppen spelen ze vader- of moedertje, met plastic eten doen ze alsof ze dineren en met de dokterskoffer kan het onderzoek beginnen. Zo ontdekt je kind in een veilige omgeving de wereld om hem heen en ontwikkelt hij zijn fantasie. Helemaal fantastisch is het als jij met hem meespeelt.

7. Aankleden

Gaat je kind richting de peuterleeftijd dan wordt hij steeds zelfstandiger. Zelf aankleden is nog wel een uitdaging, maar je kunt wel beginnen om samen met hem zijn outfits uit te kiezen. En misschien lukt het hem wel al om zelf zijn T-shirt aan te trekken? Desnoods met een beetje hulp.

 

Beeld: https://www.instagram.com/saskiaweerstand/