Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

8 grappige feiten over borstvoeden

Het lijkt zo simpel: je krijgt een baby, je maakt melk aan, je legt je baby aan de borst en bon appetit! Maar er zijn een hoop dingen waar je niet bij stilstaat, als je borstvoeding gaat geven. Wist je bijvoorbeeld dat…

Ouders van Nu samen met MAM

… jouw melk een unieke geur heeft?

Elke vrouw geeft moedermelk met een eigen geurtje. Het is lastig te vergelijken, maar jouw baby herkent het uit duizenden. Lekker vertrouwd dus, als hij bij je aan de borst ligt. Was om deze reden je borsten niet te grondig, zolang je borstvoeding geeft.

… borstvoeden je baarmoeder helpt krimpen?

Echt waar! Je kan zelfs behoorlijke steken in je onderbuik krijgen, terwijl je voedt. De hormonen die vrijkomen tijdens het borstvoeden helpen je lichaam in z’n oude staat terug te keren.

… je borsten in een medicijnfabriek veranderen?

Moedermelk is niet alleen hartstikke voedzaam, maar werkt ook als een medicijn. Als je baby last van z’n ogen heeft, dan helpt een druppeltje van jouw melk. Het werkt zelfs om luieruitslag te verminderen én als je zelf schrale plekjes hebt, bijvoorbeeld van het voeden.

… borstvoeding geven je helpt met slapen?

Vooral in het begin word je natuurlijk vaak wakker om je baby te voeden. Maar gelukkig maakt je lichaam tijdens het voeden oxytocine aan: een stofje dat je helpt weer diep in slaap te komen.

… borstvoeding werkt als anticonceptie?

Zolang je borstvoeding geeft, ben je in principe niet vruchtbaar. Klein addertje onder het gras: twee weken voor je eerste menstruatie na je bevalling kun je gewoon weer zwanger worden. En dan is een broertje of zusje snel gemaakt.

… je calorieën verbrandt als je borstvoeding geeft?

Borstvoeding geven is hard werken voor je lijf. Jouw eten omzetten in voeding voor je baby gaat je niet in de koude kleren zitten. Per dag verbrand je zo 500 calorieën. En nog meer als je kind een extra stevige eter is.

… je meerdere gaatjes in je tepels hebt?

Je staat er waarschijnlijk nooit bij stil, totdat je borstvoeding gaat geven. Maar de melk komt niet uit één, maar uit meerdere gaatjes in je tepel. Hoe beter je baby de tepel in zijn mond houdt, hoe makkelijker het drinken dus is.

… je baby proeft wat jij eet?

Wat jij eet in de tijd dat je borstvoeding geeft, beïnvloed de smaak van de moedermelk. Hoe meer smaken hij proeft tijdens de voedingen, hoe makkelijker het is om deze te leren waarderen in vast voedsel. Programmeer dus alvast wat gerechten die vaak op tafel staan!

*Marktonderzoek 2009-2017, getest bij 1508 baby’s