Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

8 redenen om samen met je kind te koken

Lekker koken met je kind is niet alleen leuk, de kans is ook nog eens groot dat hij zijn bord leegeet. En helpen in de keuken heeft nog veel meer pluspunten.

Ouders van Nu samen met BK

1. Vaardigheid voor het leven

Hoe eerder kinderen leren koken, hoe sneller ze deze basisvaardigheid onder de knie hebben. Sterker nog: kinderen zijn vaak behoorlijk getalenteerd in de keuken. Kijk maar naar MasterChef Junior. Laat je peuter of kleuter daarom snel eens een eitje breken. En neem die vieze vloer maar voor lief.

2. Koken is teamwork

Koken vereist geduld, luisteren, instructies opvolgen en soms – als er meerdere koks in de keuken staan – ook overleg. Want wie snijdt de uien en wie roert de tomatensaus? Door te koken leert je kind samen te werken.

3. Koken maakt slimmer

Roeren, kloppen, hakken, pellen, kneden… Met al deze handelingen stimuleer je de motoriek. En wat te denken van meten, tellen en afwegen: als dat geen tien voor rekenen oplevert. Ook stimuleer je onbewust de taalvaardigheid door te beschrijven hoe een ingrediënt eruitziet, hoe het aanvoelt en smaakt. Kortom: koken maakt kinderen slimmer.

4. Goed voor het zelfvertrouwen

Tijd doorbrengen in de keuken geeft kinderen zelfvertrouwen. Koken is een ideale manier om de eigenwaarde te vergroten en verantwoordelijkheid te leren. En wat is er nou leuker dan te kijken hoe  je kind vol trots een maaltijd aan anderen serveert?

5. Leren over gezonde voeding

Door samen te koken, kun je op een natuurlijke manier praten over gezonde voeding en de herkomst van ingrediënten. Dit kan je kind aanmoedigen om eens iets nieuws te proberen. Daarnaast ontwikkelt je kind een smaak voor verse, gezonde voeding. En dat is een groot pluspunt, want een maaltijd die je helemaal zelf bereidt, bevat meestal meer voedingsstoffen en minder calorieën en zoetstoffen dan voorverpakte voedingsmiddelen en fastfoodmaaltijden.

6. En toen was het bord wél leeg

Als kinderen zelf hun eten hebben klaargemaakt, en precies weten wat erin zit, zijn ze eerder geneigd het op te eten. Door te helpen in de keuken voelen ze zich belangrijk. Ze zijn trots op hun kookkunsten. En daarom zou het zomaar kunnen dat je kind deze keer wél zijn bord helemaal leegeet.

7. Quality time

Samen koken betekent quality time. Ondertussen kun je ontspannen kletsen over de schooldag of wat je kind heeft gedaan op de opvang.

8. Mooie herinneringen

Bak je voor verjaardagen altijd een taart met je kind en maak je voor Pasen een speciale eiersalade? Door tradities te creëren ontstaat er een blij gevoel van verbondenheid. Dit zal je kind altijd bijblijven.