
8 meestgestelde vragen over de 22 wekenprik
Om ervoor te zorgen dat je baby vanaf de geboorte direct beschermd is tegen kinkhoest, kun je sinds kort de 22 wekenprik halen als je zwanger bent. Deze nieuwe vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma roept bij veel zwangere vrouwen vragen op. Misschien ook wel bij jou? Daarom hier de meestgestelde vragen over deze kinkhoestvaccinatie op een rij, mét antwoorden.
-
Wat is kinkhoest en waarom is het gevaarlijk voor je baby?
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie zorgt voor hoestbuien die maanden kunnen aanhouden. Baby’s kunnen het hierdoor erg benauwd krijgen en in ademnood komen. Dit kan leiden tot hersenschade, of in het ergste geval, tot overlijden. Ook kan er door kinkhoest een longontsteking ontstaan. Dit kan vooral voor jonge baby’s levensgevaarlijk zijn. Meer weten? Hier vind je meer informatie over de risico’s van kinkhoest voor je baby.
-
Waarom heet het de 22 wekenprik?
Sinds 16 december 2019 zit de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen in het Rijksvaccinatieprogramma. Het wordt de 22 wekenprik genoemd. Je kunt de vaccinatie namelijk vanaf 22 weken zwangerschap gratis halen bij de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt. Je moet hiervoor zelf een afspraak maken via www.22wekenprik.nl. Van je verloskundige of gynaecoloog krijg je een folder en een brief met meer informatie.
-
Waarom zit deze vaccinatie nu in het Rijksvaccinatieprogramma?
Alle baby’s krijgen in Nederland een vaccinatie tegen kinkhoest als ze een paar maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Om je baby vanaf de geboorte te beschermen tegen deze ziekte, kun je je nu al tijdens de zwangerschap laten vaccineren. Zo is je baby de eerste kwetsbare tijd na de geboorte al beschermd tegen kinkhoest.
-
Hoe beschermt de 22 wekenprik je baby tegen kinkhoest?
Na de vaccinatie maakt je lichaam antistoffen aan. Deze komen via de placenta bij je ongeboren baby terecht. Zo heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven, totdat hij zelf een vaccinatie tegen kinkhoest krijgt. De 22 wekenprik is een combinatievaccinatie: hij beschermt niet alleen kinkhoest, maar ook tegen difterie en tetanus. Een apart vaccin dat alleen beschermt tegen kinkhoest bestaat niet.
-
Wat zit er in een vaccin?
In de bijsluiters van vaccins staan alle bestanddelen genoemd die in een vaccin kunnen zitten. Deze bestanddelen worden verdeeld in drie groepen: werkzame delen, hulpstoffen en reststoffen. Lees er hier meer over.
-
Is de vaccinatie veilig voor zowel moeder als kind?
Voordat een vaccinatie aangeboden wordt in het Rijksvaccinatieprogramma is er veel onderzoek gedaan. Dit geldt ook voor de kinkhoestvaccinatie. Uit deze onderzoeken blijkt dat het vaccin veilig is voor moeder en kind en geen verhoogde risico’s met zich meebrengt. In landen als Engeland, Verenigde Staten, België en Spanje worden zwangere vrouwen al langer gevaccineerd tegen kinkhoest. Wel kun je wat onschuldige bijwerkingen krijgen na de vaccinatie, zoals roodheid, zwelling en pijn op de prikplek. Ook verhoging, koorts, spierpijn of hoofdpijn kunnen voorkomen.
-
Wanneer kun je de 22 wekenprik het beste halen?
Vanaf 22 weken zwangerschap mag je de prik halen. Het advies is om het dan zo snel mogelijk te doen. Zo is je baby ook beschermd als hij onverhoopt te vroeg geboren wordt. Haal je de prik aan het einde van de zwangerschap, dan is je baby mogelijk niet helemaal beschermd tegen kinkhoest. Toch is het ook dan nog zinvol. Want de prik beschermt niet alleen je baby, maar ook jezelf tegen kinkhoest. Zo kun jij je baby niet besmetten.
-
Verandert de 22 wekenprik het Rijksvaccinatieprogramma voor je baby?
Ja, wel van baby’s waarvan de moeder de 22 wekenprik heeft gehaald . Deze baby’s krijgen één prik minder en starten ook één maand later. Namelijk pas bij drie maanden. Sommige kinderen krijgen alsnog bij twee maanden een extra prik. Als ze bijvoorbeeld meer dan drie weken te vroeg geboren zijn. Laat je je niet tijdens de zwangerschap vaccineren, dan krijgt je baby ook een extra prik als hij twee maanden is. Maar dat betekent dat hij de eerste maanden na de geboorte niet beschermd is tegen kinkhoest.
Corona-maatregelen rondom 22 wekenprik
Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.
Kan ik (of mijn kind) op het consultatiebureau besmet raken door het coronavirus?
De artsen en verpleegkundigen doen er alles aan om jou (of je kind) veilig te vaccineren. Er wordt overal 1,5 meter afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren even niet. JGZ Jeugdgezondheidszorgmedewerkers werken hygiënisch: ze wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Als ze moeten niezen doen ze dit in de elleboogsplooi of in een papieren zakdoekje. Zieke medewerkers blijven thuis.