Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De waarheid over babyvoeding uit een potje: 8 feiten & fabels

Eten uit een potje. Handig is het zeker, maar is het nou wel of niet gezond voor je baby? Leert hij wel gevarieerd eten, krijgt hij wat hij nodig heeft en hoe zit het met de smaakontwikkeling? Hier wat feiten en fabels over babyvoeding uit een potje.

Ouders van Nu samen met Bonbébé

Fabel: potjes zijn alleen voor onderweg

Tuurlijk, juíst als je onderweg bent, biedt eten uit een potje uitkomst. Maar na  een paar maanden thuiswerken weet je hoe fijn het is om het jezelf thuis zo makkelijk mogelijk te maken. Minder tijd in de keuken staan, betekent meer tijd om gezellig aan tafel te zitten en nog even samen te spelen, voordat het bedtijd is. Hoeft niet elke avond, maar af en toe mag dat best! Je geeft namelijk alles wat je kind nodig heeft.

Fabel: babyvoeding uit een potje is ongezond

Geef je je baby voeding uit een potje, dan weet je zeker dat hij een gezonde maaltijd binnenkrijgt. Een kant-en-klaar potje bevat namelijk altijd precies de juiste hoeveelheid én voedingsstoffen die jouw baby op dat moment nodig heeft. En dat is heel belangrijk, omdat gezonde voeding de weerstand helpt te versterken. Maak je zelf voeding voor je baby, dan is dat een stuk uitdagender. Denk: de juiste hoeveelheid groente afwegen, deze lang genoeg koken om het eetbaar te maken, maar niet té lang omdat anders de vitamines verdwijnen. Kortom, met babyvoeding uit een potje eet je kind gezond en het is nog lekker makkelijk ook. Nu alleen nog zorgen dat het grootste gedeelte in je kind terechtkomt, in plaats van op de kinderstoel, grond of tegen de muur.

Fabel: potjes zijn slecht voor de smaakontwikkeling

Potjes babyvoeding komen in eindeloos veel variaties. Je kunt dus kiezen uit heel veel verschillende smaken om aan je kind te geven. Natuurlijk kun je gaan voor smaken die hij kent en lekker vindt, maar laat je kind soms ook eens wat anders proberen. Hoe meer smaken hij nu leert kennen, hoe groter de kans is dat hij later gevarieerd en gezond gaat eten. De smaak, textuur en porties van potjes babyvoeding is bovendien afgestemd op ontwikkelingsfase van je kind. Er zijn potjes met zachte smaken en een fijne structuur om mee te starten en maaltijden met meer ingrediënten en grovere structuren voor als hij wat ouder is. Zo groeit zijn maaltijd met hem mee.

Feit: biologisch eten is logisch, maar ook makkelijk!

Eet je graag biologisch en wil je dit ook voor je kind? Geen probleem! Zo heeft Bonbébé niet alleen Bio menupotjes, maar ook Bio Hapjes in pouch: knijpzakjes met honderd procent biologisch fruit voor kinderen vanaf 6 maanden. Deze hapjes zijn fijn gepureerd, rijk aan vezels en bevatten alleen van nature aanwezige suikers. Dat is dus honderd procent gezond én honderd procent lekker!

"Omdat ik weinig tijd overhoud met een tweeling vind ik de hapjes van Bonbébé ideaal. En daarnaast vind ik het heel fijn dat het helemaal biologisch is." - Elise Boers (influencer)

Feit: met voeding uit potjes kun je makkelijk variëren

Groente- en fruithapjes zijn er in allerlei smaken. Zo is het makkelijk om je kind steeds iets nieuws aan te bieden. Is je kind geen fan van een bepaalde smaak, bied het dan toch af en toe aan. Het is een kwestie van wennen!

Fabel: baby’s lusten alleen de zoete fruithapjes

Oké, toegegeven: gedeeltelijk klopt dit. Baby’s zijn van nature dol op zoet. Niet voor niets is moedermelk zoet van smaak. Een fruithapje gaat er dus waarschijnlijk probleemloos in. Met groente is het oefenen geblazen. Je baby zal moeten wennen aan bittere smaken. Blijf je kind dus broccoli en bloemkool aanbieden, ook als hij het in eerste instantie helemaal niet lekker vindt. Liefst in pure vorm, dus zonder appelmoes, vlees of gemengd met andere groente. Meestal heeft een baby een keer of tien nodig om een smaak te leren waarderen.

Influencer Elise Boers geeft haar tweeling hun eerste hapjes. Bekijk de video om te zien hoe dat gaat! Meer zien van Elise en haar tweeling? Check haar YouTube-kanaal en Instagram.

*Onderzoek hettestpanel.nl in opdracht van Bonbébé onder 104 testers (september 2019). Deze analyse is gebaseerd op het Bonbébé Bio fruitpotje appel, aardbei, peer en banaan.

De Wereldgezondheidsraad adviseert om de eerste zes maanden volledig borstvoeding te geven. Bonbébé ondersteunt dit advies.