Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

8 leuke weetjes over kruipen

Kruipen is niet alleen gezond en leuk, de wereld wordt ook een stuk groter als je ‘m op handen en knieën kunt ontdekken. Hier wat leuke en grappige feiten over kruipen. Want wist je bijvoorbeeld dat kinderen met een klein hoofd vaak eerder kruipen?

Ouders van Nu samen met VSM

Wanneer?

Met hoeveel maanden een baby gaat kruipen verschilt van baby tot baby. De één kan het al bij zes maanden, de ander pas als hij bijna een jaar is. Dit zegt overigens niks over zijn ontwikkeling, want een baby die later kruipt ontwikkelt vaak andere vaardigheden eerder.

Eerst tijgeren

Voordat een baby gaat kruipen, gaat hij vaak tijgeren. Hierbij ligt hij op zijn buik, zet hij zich met de voetjes af en trekt hij zich met zijn armen vooruit. Heeft hij dit goed onder de knie, dan probeert hij ook zijn buik van de grond te krijgen.

Goed voor de ontwikkeling

Kruipen is ook goed voor de ontwikkeling. Door je baby zijn armen en voeten tegelijk moet bewegen, worden er verbindingen gelegd worden tussen de linker- en rechterhersenhelft. En deze verbindingen zorgen er weer voor dat deze hersenhelften goed samenwerken. Tegelijkertijd is dit weer goed voor de cognitieve ontwikkeling.

Kruipen stimuleren, kan dat?

Jazeker, je kunt verschillende trucs uithalen om het kruipen te stimuleren. Leg bijvoorbeeld een opgerolde handdoek onder de oksels van je baby als hij op zijn buik ligt. Of leg je baby over je benen heen. De handjes aan de ene kant en de beentjes aan de andere kant. Tijgert je baby al een beetje? Leg dan een speeltje buiten zijn bereik.

Gladde vloer versus ruwe vloer

Een open deur misschien, maar op een ruwe vloer kan je baby het beste leren kruipen. Ook een speelmat is vaak geschikt. Op een gladde vloer, zoals parket of laminaat, gaat het kruipen vaak moeilijker omdat je baby daarop minder grip heeft.

In zijn achteruit!

Kruipt je baby achteruit? Geen zorgen, je kind gaat ook vanzelf vooruit kruipen.

Klein hoofd

Kinderen met een klein hoofd kruipen over het algemeen eerder. Waarom? Om te leren kruipen is het belangrijk dat je je hoofd goed rechtop kunt houden. En bij baby’s met een klein hoofd, gaat dat vaak net iets makkelijker dan bij baby’s met een groot hoofd.

Billenschuivers

Zo’n 5 tot 10% van de baby’s kruipt niet, maar schuift op de billen door de kamer.

Wat vindt Marjon van Mama to the max van VSM Kind Arnikind Vallen en stoten gel?

Marjon (34) is trotse mama van dochters Maxime (5 jaar) en Lilou (2). In deze video vertelt ze wat ze vindt van VSM Arnikind Kind Vallen en stoten gel en waarvoor ze het gebruikt. ‘De enige crème die snel hulp biedt voor mijn meisjes. En pssst, ik gebruik het zelf ook heel graag!’

*Gezondheidsproduct.