Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

8x zo wordt je slaapkamer een oase van rust

Nu je kinderen hebt, waardeer je slaap en me-time waarschijnlijk nóg meer. Simpelweg omdat het niet meer zo vanzelfsprekend is. De slaapkamer is één van de weinige plekken waar je jezelf kunt terugtrekken, dus maak hier de meest ontspannen plek van in huis.

Ouders van NU samen met VELUX Nederland

Zodra er een kind komt, besteden we uren, dagen, zo niet weken aan de inrichting van de perfecte kinderkamer. Aan alles wordt gedacht, maar aan je eigen slaapkamer? Grote kans dat daar al jaren niets meer aan gedaan is. Terwijl je dat wel verdient. Het is namelijk één van de weinige plekken in huis waar je niet struikelt over het speelgoed en waar me-time ook echt me-time is. Daarbij zorgt een rustgevende slaapkamer met het juiste binnenklimaat ervoor dat je opgeladen en vol nieuwe energie aan je dag kunt beginnen.

Het juiste bed

Kies voor een simpel bedframe dat weinig ruimte in beslag neemt, waardoor de kamer optisch groter lijkt. Koop je bed echter niet te klein. Dan kan het zijn dat je je lichaamshouding onbewust aanpast aan de afmeting van het bed en je niet volledig ontspannen ligt. Met een hemelbed creëer je direct een sereen sfeertje.

Kalmerende kleuren

Kleuren zijn een belangrijke sfeermaker in de slaapkamer. Lichte kleuren brengen rust en ruimtelijkheid. Denk aan zand, wit, en grijs. Maar ook neutrale, meer donkere tinten doen het goed. Zoals donkerbruin, mintgroen en nachtblauw. Voor het beddengoed geldt: kies in plaats van prints en felle kleuren voor een effen dekbedovertrek in een rustige kleur. Mis je kleur? Kies dan voor paar grote, gekleurde kussens op bed.

Meer groen

Een plant in de slaapkamer is niet alleen goed voor de luchtkwaliteit in huis, het geeft een kamer ook meteen sfeer. Heb je weinig plek? Kijk dan eens naar leuke plantenhangers voor aan het plafond.

Verlichting

Nog zo’n goede sfeermaker is verlichting. Daarnaast heeft licht natuurlijk ook een functioneel doel in de slaapkamer. Kies daarom voor meerdere lichtpunten, zoals een felle plafondlamp én sfeervolle nachtverlichting. Of ga voor verlichting dat je kunt dimmen.

Comfortabele temperatuur

Volgens slaapwetenschappers is 18°C de beste temperatuur om bij in slaap te vallen. Oververhitting kan worden tegengegaan door gebruik te maken van UV-werende ramen, buitenzonwering en natuurlijke ventilatie. De kamer luchten voor het slapengaan verlaagt de temperatuur. Ventilatie verlaagt de binnentemperatuur met gemiddeld 5°C.

Goede verduistering

Daglicht bepaalt de natuurlijke slaapbehoefte van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat er hormonen worden aangemaakt waardoor je tot rust komt wanneer het donker wordt. Oftewel: bespaar nooit op goede verduistering. Eenmaal in slaap zorgt een complete verduistering voor de optimale rust.

Veel daglicht

Naast verduistering is ook de juiste, dagelijkse dosis daglicht bevorderlijk voor je gezondheid en rust. Een groot (dak)raam is in de slaapkamer daarom net zo belangrijk. Voldoende daglicht heeft een positieve invloed op het humeur en vermoeidheid. En zeg nou zelf: opstaan met de zon op je gezicht is toch heerlijk?

Veel frisse lucht

De uren die je slapend doorbrengt, zorgen ervoor dat de slaapkamer een hoge luchtvochtigheid en een hoog CO2 gehalte krijgt. Ventilatie is daarom essentieel. Zeker als je weet dat je zo’n 22.000 keer per dag in- en uitademt (dus ook lucht van slechte kwaliteit). Dagelijks moet ongeveer 30m³ aan frisse lucht je slaapkamer verversen. Zo blijft de luchtkwaliteit optimaal. Nog een fijne bijkomstigheid van frisse lucht is dat je ’s ochtends alerter wakker wordt. Wel zo handig met kleine kinderen.

Slaap lekker

Wil je meer weten over een comfortabel en gezond binnenklimaat in de slaapkamer? Laat je dan hier inspireren. VELUX Nederland biedt inspiratie en daglichtoplossingen voor elk type kamer waar frisse lucht alle ruimte krijgt. De VELUX INTEGRA® familie bevat een zeer complete range aan elektrische of op zonne-energie aangestuurde dakramen, raamdecoratie en rolluiken. Ze sluiten automatisch bij regen door de standaard regensensor en ventileren ook automatisch. Daarnaast kun je het rolluik ’s ochtends automatisch laten openen om je door de eerste zonnestralen te laten wekken.