Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Aan tafel met je baby: 8 tips om het gezellig te houden

Vliegt de broccoli je om de oren, weigert je baby elke hap of weet hij juist niet van stoppen? Met deze tips verloopt het eetmoment niet alleen soepel, maar zit je kind later hopelijk ook als een echte Bourgondiër aan tafel.

Ouders van Nu samen met Albert Heijn

1. Eerst groente graag

Het advies is om te beginnen met groente. Dit werkt namelijk later in zijn (en ook in jouw) voordeel. Baby’s die als eerste hapjes groente krijgen, eten later namelijk meer groente dan kinderen die eerst fruit krijgen. Ook staan ze meer open voor de smaak ervan.

2. Herhalen is het toverwoord

‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ gaat zeker op voor veel baby’s. Zeker de eerste hapjes zijn voor hem een explosie van smaak en nieuwe structuur. Daarom is de kans groot dat de eerste hap van een nieuwe smaak met volle vaart wordt uitgespuugd. Goed om te weten: je kind heeft tien tot vijftien keer nodig om een smaak te leren waarderen. Herhalen is dus het toverwoord.

3. Geen strijd

Los van wat erop het menu staat: zorg dat de eetmomenten van je baby geen strijd worden. Ja, ondanks dat hij zijn lippen stijf op elkaar houdt of de complete maaltijd onder zijn stoel belandt. Als je vanaf het begin – dus vanaf de eerste hapjes – laat zien dat samen eten vooral gezellig is, heb je daar later profijt van. Je kind ziet eten dan als iets ‘leuks’.

4. Maak het gezellig

Maar hoe maak je het aan tafel leuk(er)? Door samen een liedje (‘Smakelijk eten, smakelijk eten, hap hap hap…’) te zingen bijvoorbeeld. Of maak er een spelletje van als je je baby voert door te doen alsof de lepel een vliegtuig, auto of fiets is. Dikke kans dat je er een grote glimlach voor terugkrijgt en je kind zijn mond wel opendoet.

5. Geef een compliment

Deze tip ligt in de lijn van maak het gezellig aan tafel. Door je kind te complimenteren – ‘Wat goed dat je nóg een hapje neemt!’ – geef je hem zelfvertrouwen en een goed gevoel. Strooi trouwens niet met complimenten, want een compliment moet natuurlijk wel zijn waarde behouden. Goed eten moet op een gegeven moment bovendien vanzelfsprekend worden, zonder dat je kind er steeds voor beloond wordt.

6. Lekker variëren

Probeer tot de tweede verjaardag zoveel mogelijk smaken te introduceren. Hoe meer smaken je baby in de loop van de tijd leert waarderen, hoe groter de kans dat hij als hij ouder wordt gevarieerd en gezonder zal eten. Als de peuterpuberteit is begonnen, zal het namelijk een stuk lastiger worden om hem iets nieuw te laten proeven.

7. Hoeveel dan?

Het is best lastig in te schatten hoeveel je baby moet eten. Een paar hapjes? Een half bakje? Een heel potje? Voordeel is dat jonge kinderen zelf goed aanvoelen wanneer ze genoeg gegeten hebben. Je kind bepaalt dus min of meer zelf hoeveel hij of zij wil eten. Dat is handig, zo weet je precies wanneer zijn buik vol is.

8. Goed voorbeeld

Een kind doet zijn ouder graag na. Geef daarom zelf het goede voorbeeld. Laat zien dat jij gezond eet, drinkt en daarvan geniet. Vertel daarbij ook hoe het smaakt, maar ook hoe je het hebt klaargemaakt.

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken