Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Aanpakken die hap! Jullie slimste tips voor de eerste hapjes

Vanaf zes maanden is melk niet meer de enige voedingsbron voor je baby. En ja, die allereerste hapjes van je baby zijn best een mijlpaal. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven slimme tips en vroegen ook onze Insta-volgers: hoe pakten jullie die eerste hapjes bij je baby aan?

Ouders van Nu samen met Ella's Kitchen

Begin niet te vroeg

Het eerste lachje, de eerste fles, het eerste gebrabbel: die eerste keren van je baby zijn instant geluksmomenten. Om die reden zijn de eerste hapjes ook echt iets om naar uit te kijken. Maar start er niet mee voor je baby vier maanden is. Eerder zijn de darmpjes nog niet voldoende ontwikkeld en te vroeg starten vergroot de kans op de ontwikkeling van allergieën. Een andere tip die jullie gaven: ‘start pas met de eerste hapjes als je kind zelfstandig kan zitten.’ Dat is het namelijk het moment dat je kind veilig de vaste hapjes kan verwerken.

Volg je baby

Het Voedingscentrum adviseert om tussen de vier en zes maanden naast (moeder)melk aan de eerste hapjes te beginnen. En let op: dit zijn echt oefenhapjes. Je geeft dus niet direct een volwaardige maaltijd, dat komt vanzelf als je baby eraan gewend raakt. Kortom, een goede tip: volg de behoefte van je kind. Of zoals een lezer het zegt: ‘Je moet niets. Volg je kind én je eigen gevoel voor het juiste moment om te beginnen en het tempo waarmee je hapjes geeft.’ Om kennis te maken met eten heeft Ella’s Kitchen nog meer goed advies én leuke ideeën. Zo wordt het een mooie ontdekkingsreis.

Vanaf zes maanden vormt vaste voeding een belangrijke aanvulling op de melk. Je baby heeft dan die extra voedingsstoffen nodig voor zijn ontwikkeling.

Kwestie van geduld

Zoals gezegd hoort vaste voeding in een gezond voedingspatroon voor baby’s vanaf zes maanden. Aarzelt je baby op dat moment nog? Blijf dan toch regelmatig een hapje aanbieden. Onze volgers tippen dan ook om vooral vol te houden en je kind de tijd te geven om te wennen. ‘Verwacht niet te veel van die eerste tijd. Ze moeten enorm wennen.’ Probeer ook om verschillende smaken en structuren aan te bieden, zodat je baby in zijn eigen tempo kennis kan maken. Gaat het hapje met courgette er nog niet in? Mogelijk smult je baby wel van een hapje met bloemkool.

Babymenu

Met de tips over wat je je baby het best kunt geven bij die eerste hapjes zou je een hele babymenukaart kunnen samenstellen. Iedere ouder heeft zo z’n eigen idee over wat je in het begin geeft. De één tipte een start met een papje van melk en rijstebloem, de ander ging voor verse, geprakte groentehapjes en weer iemand anders voor babyhapjes uit een potje. Waar veel ouders het over eens zijn: begin niet te zoet, want dan is het een stuk lastiger om hartige hapjes erin te krijgen. Oftewel, eerst hartige groente en dan pas zoete aardappel, worteltjes en fruit.

Voedsel voelen

Veel ouders tipten de Rapley-methode, want ‘fantastisch’ en ‘een dikke aanrader’. Volgens deze methode, je noemt ‘m ook wel baby-led weaning, introduceer je vast voedsel niet gepureerd, maar in vaste vorm. Je geeft je kind stukjes eten ter grootte van een babyvuist. Dus een stronkje broccoli, een aardappelpartje of een schijfje appel. De theorie hierachter is dat een kind zelf de wereld (en dit geval eten) moet ontdekken. Zo zou je kind sneller interesse krijgen in echt eten, eerder smaken herkennen, zich minder snel overeten en later kan hij meer verschillende soorten voeding lusten. Belangrijk: blijf altijd bij je kind in de buurt als hij eet. Zo kan het niet misgaan wanneer hij per ongeluk een wat grote hap neemt dan hij aankan.

Ontdekkingsreis

Die eerste hapjes zijn een heel avontuur. Voor jou als ouder, maar zeker voor je baby. Deze reis wil je zo veilig, leuk en gezond mogelijk maken. Daar sluit Ella’s Kitchen zich helemaal bij aan. Sinds hun start hebben ze als missie om het leven van kinderen te verbeteren door ze te helpen een gezonde relatie met eten op te bouwen. Op hun site vind je geweldige ideeën en tips om van maaltijden een leuk avontuur te maken voor je baby en kind en ze zo te helpen opgroeien tot gezonde eters. Bij Ella’s Kitchen geloven ze erin dat leren eten veel meer is dan alleen smaken en structuren ontdekken. Leren eten doe je met al je zintuigen, door te spelen tijdens de maaltijden en daarnaast. Zo willen zij gelukkige kleine eters voor het leven creëren.

Redactioneel – Offer – Spelen en ontdekken

Spelen en ontdekken

Het allerleukste peuterspeelgoed
Bekijk hier