Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Als je je kind dít kunt geven, dan doe je het goed

Het lijkt zo gewoon, maar sta je er weleens bij stil hoe waardevol de meest voor de hand liggende zaken zijn voor je kind? Als je deze dingen aan je kind kunt geven, dan doe je het als ouder heel erg goed. Vanzelfsprekend? Niet voor iedereen.

Ouders van Nu samen met UNICEF Nederland

Krijgt je kind goed te eten?

Als jouw kind hiervan volop kan profiteren, is dat van grote waarde. Van borst- of flesvoeding tot de eerste groentehapjes en geprakt fruit: in het eerste jaar maakt je kind een vliegende start als hij gezond eten krijgt. Je draait er misschien je hand niet voor om, maar eigenlijk is het een fantastische luxe als jouw baby elke avond met een volle buik tevreden naar bed gaat.

Voelt je kind zich veilig?

In de eerste verlofmaanden na de geboorte is fulltime bonden met je baby heel waardevol. Daarmee start een veilige hechting en dat is nógal een cadeau voor je kind. Zo geef je hem mee dat hij veilig is en het vertrouwen dat hij beschermd wordt. Dat is honderd procent onmisbaar bij veilig opgroeien en dus fantastisch als je hem dat kunt geven.

Krijgt je kind goede zorg en vaccinaties?

Het begint al als je nog maar net zwanger bent: je hebt een hele club aan zorgprofessionals die je kunnen begeleiden. Denk aan de huisarts, verloskundige, gynaecoloog en de kraamzorg. Zo maakt je baby in de baarmoeder al een goede start. Met alle begeleiding tijdens de bevalling en de goede zorg in de eerste jaren – met bijvoorbeeld een vaccinatieprogramma – weet je zeker dat het goed gaat met het kind. En wordt hij ziek? Dan is een gespecialiseerde arts nooit ver weg.

Voelt je kind zich thuis?

Zijn leven begint goed met een beschermend dak bovenzijn hoofd. Als je een fijn huis voor jezelf en je kind hebt, dan weet je zeker dat je kind altijd een droog, warm en veilig onderdak heeft. Daarnaast zorgen het gevoel van veiligheid, een eigen bed, ruimte om te spelen en liefde voor dat fijne thuisgevoel. Daarmee is het dé plek waar hij het liefst is.

Heeft je kind een lieve familie?

Door alle liefde die je kind krijgt van jou, broers en zussen, opa’s en oma’s, ooms en tantes, neefjes en nichtjes, leert hij om van zichzelf en anderen te houden en empathisch te zijn. Zo’n vertrouwd netwerk draagt bij aan het gevoel van veiligheid, voor nu en in de toekomst. Als het je lukt om je kind zo’n fijne omgeving te bieden is dat iets speciaals.

Zo kan het ook

Wereldwijd zijn miljoenen kinderen en jongeren op de vlucht voor geweld, armoede en conflicten. Voor de meeste kinderen in Nederland is het vanzelfsprekend dat ze opgroeien in een veilige omgeving, onderwijs krijgen en kunnen rekenen op goede gezondheidszorg. Dit is juist voor een kind heel belangrijk, maar dat is lang niet overal in de wereld het geval. Hoe graag ouders in deze landen net als jij ook alles aan hun kind willen geven, lukt dat helaas door de situatie lang niet altijd. Lees hier het verhaal van de vijftienjarige Harriet, die met haar grootouders vluchtte naar Oeganda.

 

Harriet en haar familie worden geregistreerd, © UNICEF/Latif

Het verhaal van Harriet

Harriet Juwa (15) bereikte de grens van Oeganda na een zeven dagen lange wandeltocht vanuit Zuid-Soedan. Ze verloor beide ouders en wordt nu verzorgd door haar grootouders. Toen de gevechten in haar land toenamen, besloot haar familie te vluchten. ‘Het was een moeilijke reis,’ vertelt Harriet. ‘We liepen dagenlang en moesten soms rivieren oversteken. We sliepen onder bomen of in verlaten huizen. Maar nu zijn we hier veilig.’

Harriet met haar opa, © UNICEF/Abdul

Het begin van een toekomst

In het kamp krijgt Harriet, net als heel veel andere kinderen, een wit armbandje om: het teken dat zij wees is. Zo is er extra aandacht en zorg voor haar. Zij krijgt samen met haar familie een stuk land toegewezen, zodat ze een bestaan op kunnen bouwen.

Vluchtelingen in Oeganda krijgen een eigen stukje grond, zaden en een tentzeil, © UNICEF/Latif

Medische zorg

In het vluchtelingenkamp in Oeganda krijgt iedereen een medische screening. Ziektes als Ebola, maar ook de zware reis die de vluchtelingen gemaakt hebben, zorgen vaak voor een verhoogde lichaamstemperatuur. UNICEF ondersteunt onder andere de medische zorg die in de kampen aan kinderen wordt verleend.

Bij aankomst in Oeganda wordt de temperatuur opgenomen van vluchtelingen, © UNICEF/Abdul

Het werk van UNICEF

Oeganda is het land dat het meeste aantal vluchtelingen opvangt in Afrika, meer dan een miljoen. De meeste vluchtelingen komen, net als Harriet, uit Zuid-Soedan. UNICEF ondersteunt programma’s voor kinderen en jongeren in vluchtelingenkampen in Noord-Oeganda, door hen toegang te geven tot onderwijs, schoon drinkwater, gezondheidszorg, voedingssupplementen en programma’s om jongeren levensvaardigheden te leren. Hiervoor krijgt UNICEF onder meer financiële ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op weg naar het vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda, © UNICEF/Latif