Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Antibiotica en de weerstand: hoe zit het?

Voor jouw gezondheid, of voor de gezondheid van je baby, kan het voorkomen dat je tijdens je zwangerschap antibiotica krijgt voorgeschreven door een arts. Een antibioticum bestrijdt de slechte bacteriën, maar ook de goede. Want in je darmen zijn er heel veel goede bacteriën die nodig zijn voor een evenwichtig darmmicrobiota, wat ook weer gunstig is voor je immuunsysteem.

Ouders van Nu samen met Nutricia

Wat is darmmicrobiota?

De bacteriën in de darmen worden ook wel darmmicrobiota genoemd. Deze bestaat uit een mix van goede en slechte bacteriën. Het is belangrijk dat vooral goede bacteriën in de darmen overheersen. Want hoe meer goede bacteriën en hoe gebalanceerder de darmmicrobiota is, hoe beter dat is voor de weerstand. Goede bacteriën helpen het lichaam bij de verdediging tegen virussen en slechte bacteriën.

Baby’s en antibiotica: hoe zit dat?

In sommige gevallen krijgt de baby na de geboorte antibiotica voorgeschreven. Net als bij jezelf bestrijden antibiotica de goede en slechte bacteriën. Als de darmen meer gezonde bacteriën bevatten, is dat gunstiger voor de ontwikkeling van een evenwichtig darmmicrobiota.

Voeding belangrijk   

Voor de opbouw van een evenwichtig darmmicrobiota is de juiste voeding voor je baby belangrijk. Borstvoeding is de beste voeding en een speciale rol is hierbij weggelegd voor de zogenoemde prebiotische vezels in moedermelk. Deze vezels zijn te vergelijken met de voedingsvezels in gewone voedingsmiddelen als groente en fruit. Ze dragen bij aan een gezond darmmicrobiota.

Neem contact op met het consultatiebureau of je (kinder)arts voor specifieke vragen over dit onderwerp. Zij kunnen je hier meer over vertellen.

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu