Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby, boompje én koophuis in 2019? 5 tips voor je belastingaangifte

Een extra kamer voor de baby, een grotere woonkamer of gewoon toe aan iets anders. Kocht of verkocht jij om die óf andere redenen vorig jaar een huis? Of veranderde jij je hypotheek? Dan kan dat gevolgen hebben voor je belastingaangifte over 2019. Om je te helpen zet de Belastingdienst 5 tips op een rij voor het indienen van een goede en volledige aangifte.

in opdracht van de rijksoverheid
 1. Alle gegevens verzamelen

  Een goed begin is het halve werk. Zoek daarom eerst alle documenten bij elkaar. Vooral als je een huis kocht, heb je best wat nodig. Zo zijn onder meer de factuur van je notaris en hypotheekadviseur, de jaaropgaaf van je hypotheek, een overzicht van de taxatiekosten en de WOZ-waarde van je huis noodzakelijk. Op belastingdienst.nl/aangifte vind je een overzicht met alle benodigde documenten.

 2. Huis & hypotheek

  Als je vorig jaar een huis kocht of je hypotheek veranderde, kun je de kosten die je maakte voor de financiering eenmalig aftrekken. Zoals de advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur en notariskosten voor de hypotheekakte. Er zijn ook eenmalige kosten die niet aftrekbaar zijn, bijvoorbeeld de makelaarskosten. Op de belastingdienst.nl/koopwoning vind je alle aftrekposten voor huiseigenaren.

 3. Denk aan je hypotheekrenteaftrek

  Naast kosten die je eenmalig kunt aftrekken, is de rente die je betaalt over de hypotheek onder voorwaarden aftrekbaar van je belastbaar inkomen. Hierdoor hoef je minder inkomstenbelasting te betalen. Het is mogelijk dat je de teruggave vorig jaar al kreeg in je Voorlopige Aanslag. Daar koos je dan eerder voor. Goed om te weten: als je vorig jaar je huis met overwaarde of een restschuld verkocht, heeft dit misschien gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek. Op belastingdienst.nl/koopwoning vind je meer informatie.

 4. Fiscaal partner

  Als je een fiscaal partner hebt, kan dit voordelen hebben. Je mag aftrekposten tussen jullie beiden verdelen. Hierdoor krijg je mogelijk meer belasting terug. Houd wel in je achterhoofd dat de verdeling invloed kan hebben op eventuele toeslagen. Hiervoor kun je op belastingdienst.nl/toeslagen een proefberekening maken.

 5. Hulpteksten

  Héél handig: dit jaar verbeterde de Belastingdienst de hulpteksten op basis van de feedback van burgers en ondernemers. Bijvoorbeeld over de eigen woning. Dus heb je tijdens het doen van je aangifte een vraag? Klik dan op het vraagteken, dan verschijnt er meer informatie.