Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby op komst? Deze zaken moet je goed geregeld hebben

De administratie. De perfecte klus om te doen in de laatste weken voor je bevalling. Al staat je hoofd er misschien niet naar, er zijn een aantal zaken die heel belangrijk zijn om te regelen, voordat je baby geboren is. Wij zetten ze op een rij voor je.

Ouders van Nu samen met Interpolis

Zorgverzekering nakijken

Hoe heb jij je ziektekosten verzekerd? Als je zwanger bent of wilt worden, is het fijn om te weten wat er wordt vergoed door je basisverzekering, zoals afspraken en controles bij de verloskundige, voorgeschreven echo’s en bloedonderzoek. Maar ook waarvoor je eigen risico betaalt. Denk aan: een zwangerschapscursus, het kraampakket, gynaecologische zorg of een vergoeding voor de eigen bijdrage kraamzorg. Voor die kosten is het slim om al tijdens je zwangerschap een aanvullende verzekering afsluiten.

Overlijdensrisicoverzekering aanvragen

Het is iets waar je liever niet over wilt nadenken, maar mocht je komen te overlijden, dan wil je voorkomen dat je nabestaanden achterblijven met financiële zorgen. Met een overlijdensrisicoverzekering geef je aan wie een eenmalige uitkering na het overlijden moet ontvangen. Dat kunnen je kinderen, partner of andere nabestaanden zijn, zoals een zakelijk partner.

Is dat niet duur? En wat als je huurt?

Vaak wordt gedacht dat zo’n verzekering prijzig is, maar wist je dat je leven verzekeren vaak goedkoper is dan je inboedelverzekering? Al voor een paar euro per maand help je je partner en kinderen als jij er misschien straks niet meer bent. Bij een koophuis is dat fijn, maar ook als je huurt help je je naasten. Zo kan je partner bijvoorbeeld de huur blijven betalen als jij er niet meer bent. Wel zo fijn, want als jij er niet meer bent, is een andere woning zoeken en verhuizen waarschijnlijk wel het laatste wat je nabestaanden willen.

Kinderopvang regelen

Weet je al hoe je de opvang van je kind gaat regelen? Voor de kinderopvang of gastouder zijn vaak wachtlijsten. Daarom is het slim om je kind alvast in te schrijven tijdens de zwangerschap. Als je kind naar een geregistreerde dagopvang gaat, heb je waarschijnlijk ook recht op kinderopvangtoeslag. Check dit vooraf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Kind erkennen

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en je partner de – al dan niet biologische – vader is, wordt hij automatisch de juridische vader van jullie kind. In alle andere situaties, wanneer je partner bijvoorbeeld duomoeder is of als jullie niet door de wet aan elkaar verbonden zijn, moet de partner het kind erkennen. Dit kan tijdens de zwangerschap of bij de geboorteaangifte van jullie kind. Kijk even goed na wat voor jullie geldt.

Voor- en achternaam kiezen

Zowel een lastige als een geweldige taak: het kiezen van de naam. Je beslist of je voor jouw achternaam gaat of die van je partner, en gaat samen naar de burgerlijke stand om dit vast te leggen. Doe je dit niet? Dan wordt er automatisch gekozen, afhankelijk van jullie situatie. De gekozen achternaam geldt voor alle volgende kinderen van jullie samen. De voornaam registreer je bij de geboorteaangifte. Eenmaal de geboorteakte getekend? Dan mag je ‘m niet meer wijzigen.

Verlof & zwangerschapsverklaring

Als je in loondienst werkt, vraag je met een zwangerschapsverklaring verlof aan bij je werkgever. Op verklaring staat de uitgerekende datum en je krijgt ‘m van je verloskundige, gynaecoloog of huisarts. Je kunt je verlof uiterlijk drie weken voordat je verlof ingaat aanvragen, maar het is natuurlijk fijner voor jezelf – en je collega’s en werkgever – om dit al eerder te doen. Zo heeft iedereen de tijd om zich op je vertrek voor te bereiden en om vervanging te regelen.

Testament opstellen of aanpassen

Nogmaals: je wil er liever niet aan denken, maar wat gebeurt er met jouw bezit als je overlijdt? Als je straks bevallen bent, is je kind volgens de wet je erfgenaam, naast je partner als je getrouwd bent of als je een geregistreerd partnerschap hebt. Is dat niet het geval en wil je dat je partner naast je kind ook erfgenaam is, dan moet je dit vastleggen in een testament. In het testament kun je ook vastleggen wie als voogd de zorgt krijgt voor je kind als jullie er beiden niet meer zijn. Een testament stel je op bij een notaris.

 

Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini setje

Sweet Petit mini setje

Overslagshirt, broek & mutsje rib
Vind je hier