Baby op komst? Dit heb je nodig voor de voeding!

Als je een baby krijgt, moet je nogal wat spullen aanschaffen. Alleen al voor de voeding heb je een hele survivalkit nodig. Daarom deze handige checklist met alles wat je nodig hebt voor borst- en flesvoeding van je baby.

Ouders van Nu samen met MAM

Alles voor de borstvoeding

Als je borstvoeding kunt en wilt geven dan heb je het volgende nodig:

 1. Een voedingskussen

  Hoe klein en licht je baby ook is, als je hem tilt tijdens het voeden, krijg je al snel last van je nek en je rug. Door een voedingskussen te gebruiken, voorkom je dit. Koop een voedingskussen gerust al tijdens je zwangerschap, want het slapen met zo’n kussen is een stuk comfortabeler met je dikke buik. Schaf meteen ook even een extra hoes aan zodat je een reserve hebt als de andere hoes gewassen moet worden.

 2. Een pak zoogkompressen

  Het hoort erbij dat er zo nu en dan tussen de voedingen door wat melk uit je borsten lekt. Met zoogkompressen voorkom je natte vlekken in je kleding. Er zijn zowel katoenen exemplaren te koop (die je kunt wassen) als wegwerpkompressen. Als je baby net geboren is, is het fijn om er alvast wat in huis te hebben. Dan kun je daarna ontdekken wat voor jou het beste werkt.

 3. 2 tot 3 voedingsbeha’s

  Een goede voedingsbeha is onmisbaar bij het geven van borstvoeding. Je kunt ’m gewoon aanhouden tijdens het voeden en hij geeft je borsten stevige ondersteuning. Daarnaast rekt een speciale voedingsbeha mee, wat nogal een uitkomst is met borsten die steeds van omvang veranderen.

 4. Een borstkolf

  Dit is er een die je niet per se direct hoeft aan te schaffen, maar die als je borstvoeding blijft geven wel uitkomst biedt. Als het je baby bijvoorbeeld niet meteen lukt om goed bij je te drinken, kun je melk afkolven en uit de fles geven. Ook als je te veel melk aanmaakt of wanneer je op den duur een keer zonder je kind op pad gaat, is een kolf handig.

 5. Flesjes voor de afgekolfde melk

  Als je eens een voeding uit handen wilt geven, is een fles onmisbaar. Om ervoor te zorgen dat je baby niet alleen uit de borst, maar ook uit de fles wil drinken, hebben alle MAM Easy Start™ Anti-Colic flessen een MAM Skin Soft™ siliconen speen. Dankzij het zijdeachtige oppervlak van de speen accepteert 94% van de baby’s de speen meteen.

 6. Tepelzalf

  Een beetje gevoeligheid tijdens de eerste voedingen van je pasgeboren baby is normaal. Als de pijn aanhoudt en er wondjes aan je tepel ontstaan, kan het zijn dat je last hebt van tepelkloven. Deze kunnen ontstaan als je baby de tepel niet goed in zijn mond heeft tijdens het drinken. Tepelzalf verzorgt en verzacht de huid en helpt deze sneller te herstellen.

 7. Bewaarbekertjes voor afgekolfde melk

  Wil je een voorraad afgekolfde moedermelk opslaan in de vriezer of afgekolfde moedermelk meenemen als je de deur uitgaat, dan zijn bewaarbekertjes onmisbaar. Op de bekertjes zit vaak een afwasbaar tekstveld waarop je de datum en hoeveelheid kunt noteren.

Extra vitaminen

Of je nu borst- of flesvoeding geeft, je moet na dag 8 je baby extra vitamine D en K geven. Tot zijn vierde jaar heeft je kind dagelijks extra vitamine D nodig. Jonge kinderen zijn namelijk niet in staat voldoende uit voeding te halen of op te nemen via de huid. En deze vitamine is onmisbaar voor de ontwikkeling van sterke tanden en botten. Vitamine K-supplementen geef je omdat je baby hiervan maar heel weinig via de placenta heeft binnengekregen en het nog onvoldoende zelf kan aanmaken. Vitamine K is nodig voor een goede stolling van het bloed, om bloedingen uit zichzelf te laten stoppen.

Alles voor flesvoeding

Als je geen borstvoeding maar flesvoeding geeft, kun je dit op je uitzet-lijstje zetten:

 1. Flesvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden

  In de meeste gevallen wordt standaard zuigelingenvoeding geadviseerd. Deze heeft koemelk als basis en bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Maar je kunt om verschillende redenen ook voor alternatieven gaan, bijvoorbeeld als je baby een koemelkallergie heeft. Er bestaan ook voedingen gebaseerd op soja- of geitenmelk. Overleg altijd even met het consultatiebureau als je wilt wisselen.

 2. 3 flessen met spenen

  Als je je baby met de fles voedt, heb je flessen speciaal voor pasgeboren baby’s nodig, zoals de Easy Start™ Anti-Colic van MAM met zelfsteriliserende functie. Dit is een ideaal flesje voor pasgeborenen. Het zachte MAM Skin Soft™ siliconen oppervlak maakt het prettig voor je baby om uit te drinken. De MAM Easy Start™ Anti-Colic werd door 87 testers* beoordeeld met een 8,2 en maar liefst 98% van de testers is (zeer) tevreden over de zachtheid van het speentje.  Daarnaast helpen de speciale ventilatiegaatjes in de bodem van de MAM Easy Start™ Anti-Colic buikkrampjes voorkomen. Door meerdere flessen te kopen, heb je steeds genoeg tijd om de flessen te steriliseren tussen de voedingen door.

 3. Een melkpoedertoren of doseerbakje

  Als je de deur uitgaat, kun je met een melkpoedertoren of doseerbakje vooraf de juiste hoeveelheid voeding voor elke fles meenemen. In een thermoskan kun je lauwwarm water meenemen zodat je helemaal bent voorzien!

 4. Flessenborstel of sterilisator

  Om de flessen goed schoon te houden, heb je een flessenborstel of een sterilisator nodig. Je kunt de fles na de voeding uitkoken of in de sterilisator in de magnetron zetten om ’m te ontsmetten. Lees hier alles over het steriliseren van babyflessen.

*Resultaten uit onderzoek van hettestpanel.nl (september 2018). Hettestpanel.nl is onderdeel van Sanoma.