Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Baby op komst? 6 duurzame tips voor het eerste jaar

Als je zwanger bent, moet je een hoop spullen in huis halen voor de baby. Dat voel je niet alleen in je portemonnee, ook voor het milieu is het niet heel goed. Gelukkig zijn er veel groene alternatieven om het eerste jaar eco-verantwoord door te komen. Van biologische voeding tot uitwasbare luiers.

Ouders van nu samen met Neolac

Koop met mate

Luiers, kruiken, hydrofiel doeken, een luieremmer,autostoeltje, sterilisator, boxpakjes en ga zo maar door. Als er een baby komt, moeten er veel spullen in huis worden gehaald. De meeste aanstaande ouders maken dankbaar gebruik van baby-uitzetlijsten, maar ervaring leert dat je lang niet alle spullen die op die lijst staan gebruikt. Koop alleen het hoognodige: als je kind geboren is en je mist iets, kun je het alsnog kopen. Of zet het op je lijst met kraamcadeaus.

Tweedehands kleding

Kinderen groeien het eerste jaar als kool en voor je het weet passen ze niet meer in dat leuke pakje van veertig euro. Zolang ze nog niet kruipen en ravotten, blijft babykleding vaak hartstikke mooi. Zeker kleding in de kleinste maten wordt maar weinig (af)gedragen, dus leen dit gerust van familie en vrienden. Of koop online tweedehands babykleding. Op Marktplaats vind je veel moois, maar ook op Instagram verkopen moeders kleding van hun kinderen. Zoek eens op #closetsale en #instagramkoopjeshoekkids.

Wasbare luiers

Het eerste jaar gebruikt je kind gemiddeld zeven luiers per dag. Dat zijn 2.555 (!) luiers per jaar. Heel veel afval dus. Wasbare luiers van (eco)katoen, kunstvezel of zelfs bamboe zijn een duurzame oplossing. Zelfs als je het vele wassen, wasmiddel en het gebruik van een droger meetelt, zijn wasbare luiers beter voor het milieu. Als je op zestig graden wast en de droger gebruikt, is de uitstoot van broeikasgassen anderhalf keer lager dan van wegwerpluiers. Nog beter voor je energiekosten en het milieu is drogen aan de lijn. De CO2-uitstoot is dan zelfs 2,5 keer lager. Ga je toch voor wegwerpluiers? Informeer dan of jouw gemeente een aparte ophaaldienst voor luiers heeft (luierrecycling) of koop biologische wegwerpluiers. Ook zijn er biologisch afbreekbare billendoekjes verkrijgbaar.

Alternatieven voor auto

Met kinderen pak je al snel de auto, maar ook zonder auto kom je een heel eind. Met je kind in een draagdoek is het openbaar vervoer prima te doen en met speciale Maxi-Cosi-dragers kun je je baby ook veilig op de (bak)fiets vervoeren. Toch zo nu en dan een auto nodig? Via een bemiddelingssite zoals Snappcar, Mywheels of WeGo kun je een auto van iemand uit de buurt lenen. Of huur via Greenwheels een ruime stationcar voor een weekendje weg.

Eco-kraamlijst

Veel kraamvisite betekent veel cadeaus en een hoop nieuwe spullen in huis. Je kunt ervoor kiezen om online een geboortelijst aan te maken met allerlei ecologisch verantwoorde cadeautips. (zet de link naar de lijst als tip op het geboortekaartje). Van ecobijtringen tot fairtrade kleding of cadeaubonnen voor groene webwinkels.

Biologische voeding

Als je geen borstvoeding meer kan of wilt geven en je baby is ouder dan zes maanden, dan kun je overstappen op opvolgmelk. Je kunt kiezen voor opvolgmelk gemaakt van biologische melk. Bij Neolac komt deze melk van Nederlandse melkveehouderijen, waar de boeren zich elke dag met veel passie inzetten voor het welzijn van hun koeien, hun boerderij en het milieu. Zo lopen de koeien gemiddeld tweehonderd dagen per jaar buiten en krijgen ze biologisch geteeld voer van de eigen boerderij.

* Borstvoeding is altijd het beste voor je baby. Moedermelk bevat nou eenmaal precies de goede verhouding eiwitten, vetten en mineralen die je kind nodig heeft om te groeien en zijn immuunsysteem op te bouwen. Bovendien past de samenstelling van moedermelk zich voortdurend aan de behoeften van je baby, heeft het altijd de juiste temperatuur en geef je je kind zo unieke afweerstoffen mee.