Baby op komst? Zó maak je je huis veilig

Het duurt nog even, maar zodra je baby begint te kruipen is het opletten geblazen. Voor je het weet, vliegt die antieke vaas van je overgrootmoeder om of zet hij zijn tandjes in de kabel van je vloerlamp. Zorg er daarom voor dat je baby veilig op ontdekkingstocht door het huis kan en volg deze handige tips.

Ouders van Nu met Klaverblad Verzekeringen

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Oké, laten we wel even eerlijk zijn: helemaal babyproof kun je je huis niet inrichten. Hoe goed je alles ook ‘beveiligt’ je baby is vele malen creatiever dan jij. Voor je het weet is hij met iets aan de haal, waar jij misschien geen kwaad in zag. Daarom moet je altijd alert en op je hoede zijn. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Zeker met kleine kinderen.

Traphekje? Check! En zijn de stopcontacten kindveilig?

Met een speciaal afdekplaatje? Ook geregeld! Dat zijn al twee belangrijke acties om de risico’s te beperken. Maar vergeet ook niet deurstoppers, zodat je baby niet zijn vingers tussen de deur kan krijgen. Inspecteer in alle kamers of er geen kabels voor het grijpen liggen. Die zijn voor baby’s heel aantrekkelijk om even aan te trekken. En in het ergste geval trekt hij een lamp om en komt deze op zijn hoofd.

Reuze interessant: kasten met lades en deurtjes

Kasten met deurtjes en lades zijn voor baby’s reuze interessant. Zorg er in eerste instantie voor dat deze kasten goed vaststaan tegen de muur. En controleer daarna de inhoud van de kasten. Staan er gevaarlijke en/of breekbare dingen in, zoals glaswerk – zet die ergens hoger neer waar je baby niet bij kan komen. Dat geldt sowieso voor de schoonmaakmiddelen en wascapsules (dit ziet er voor je kind uit als snoepgoed) in (keuken)kastjes: zet alles buiten zijn bereik. Of plaats een beveiligde opening op alle keukenkastjes.   

De keuken: gevaarlijk terrein

Ga je koken? Hoe gezellig ook, op zo’n moment kan je baby even beter in de box. Beveilig eventueel ook je fornuis met een speciaal rek. Mocht je baby of peuter wél in de keuken zijn, zorg ervoor dat de handvatten van de pannen niet binnen handbereik zijn. Nieuwe keuken in de toekomst? Kies voor koken op inductie. Een stuk veiliger dan gas, omdat je geen open vuur hebt.

Laat zo min mogelijk rondslingeren

Een balpen, een batterij, een strip maagzuurtabletten of een muntje van 20 eurocent? Laat het niet op hoogte van je baby rondslingeren, om verstikkingsgevaar te voorkomen. Zeker als hij in de ‘alles-in-de-mond-fase’ zit. Dat alles in zijn mond stoppen, doet hij overigens niet voor niets. Op deze manier leert hij de wereld ontdekken. Tot hij voldoende controle heeft om iets te voelen met zijn vingers en handen. 

Wat kan nog meer een gevaar vormen?

Tafels, kasten, vensterbanken, radiatoren en muren met scherpe hoeken. Met hoekbeschermers creëer je een soort bumper, zodat de gevolgen van een valpartij voor je baby worden beperkt. Ook een aandachtspunt: planten in huis. Het kan zijn dat je – zonder dat je het weet – een paar giftige exemplaren op de vloer hebt staan. Voor je baby’s veiligheid kun je deze het beste zo snel mogelijk buiten zijn bereik zetten.  Dat geldt ook voor planten in de tuin.

Meer dan een babyproof huis…

Veiligheid gaat natuurlijk verder dan je huis babyproof maken. Met kinderen is een ongelukje – lees schade – in huis immers zo gebeurd. Gelukkig kun je dan terugvallen op je inboedelverzekering. Het is wel goed om voor de komst van je baby goed te controleren wat jouw verzekering wel en niet dekt. Met een baby komen er immers ook extra risico’s bij. Een assurantieadviseur weet wat er allemaal nodig is en kan je daar dan ook bij helpen. Bijvoorbeeld of er ook andere verzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering, gewijzigd moet worden i.v.m. gezinsuitbreiding.

En dan zijn er nog ‘gevaren’ waar je liever niet aan wilt denken, zoals brand, inbraak of schade door storm. Hoewel je de geleden schade niet kunt terugdraaien – en het zelf vaak niet eens in de hand hebt – is het wel fijn dat je tegen dit soort ongemakken verzekerd bent. Bijvoorbeeld met een woonhuisverzekering van Klaverblad Verzekeringen. Mocht je onverhoopt iets overkomen, dan helpen zij jouw gezin zo snel mogelijk met het herstellen van de schade.