Babyvoeding van 0 tot 2 jaar: wat schaft de pot?  

Kinderen groeien als kool. Zeker de eerste maanden gaat het hard en is het kleine er al snel af. Maar dat maakt het zeker niet minder leuk, want je baby kan steeds meer zoals gezellig ‘meedoen’ aan tafel. Maar wat kun je je kind het beste geven en hoe je zorgt dat hij een gezond eetpatroon meekrijgt? Hier handige tips per leeftijd.

Ouders van Nu samen met Albert Heijn

0 – 6 maanden

Tot je baby zes maanden oud is, heeft hij geen vast voedsel nodig naast borst- of flesvoeding. Alles wat hij nodig heeft, zit daar al in. Wel moet je naast borstvoeding nog los vitamine D en K geven. Bij flesvoeding alleen vitamine D.

4 – 6 maanden

Als je kind zes maanden is, is het tijd voor een dagelijkse fruit- en/of groentehap naast de ‘normale’ melkvoedingen. Dit heeft je kind echt nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en te wennen aan vast voedsel. Vanaf vier maanden mag je trouwens al starten met de eerste ‘oefenhapjes’. Heeft je kind hier nog geen oren naar, geen zorgen. Deze hapjes vervangen dus nog niet de borst- of flesvoeding, maar laten je baby rustig wennen aan de smaak en textuur van vaste voeding. Ook leert hij zo happen van een lepel en oefent hij zo zijn mondspieren.

Wat geef je? Gekookte en fijngeprakte of gepureerde groente of fruit met zachte smaken. Begin met het geven van één smaak, zodat je baby hier goed aan went voordat je een nieuwe smaak introduceert. Vanaf vier maanden mag je je baby ook rijstebloempap geven, oftewel rijstebloem gemengd met borst- of flesvoeding.

6 – 8 maanden

Ook deze periode is vooral bedoeld om je baby te laten wennen aan vast voedsel. Spuugt je baby meer uit dan dat hij binnenkrijgt? Geeft niks. Wist je dat hij een nieuwe smaak wel tien keer moet proeven voordat hij eraan gewend is? Probeer het later dus gewoon nog een keer. Laat je baby ook eens sabbelen op een stukje lichtbruin brood zonder korst. Zo krijgen zijn darmen de kans om te wennen aan vezels. Gaat dit goed? Dan kun je ook overstappen op pap met vezels. Ook de maaltijden mag je steeds iets meer uit gaan breiden. Probeer eens wat pasta, rijst of aardappelen met een stukje vlees.

8 – 12 maanden

Kan je baby goed happen en slikken? Vervang dan stap voor stap één borst- of flesvoeding per dag door een vaste maaltijd. Rond de negen maanden bestaat het menu van de meeste kinderen uit lunch, avondeten en twee tussendoortjes. Een borst- of flesvoeding krijgen ze dan nog alleen als ontbijt of vlak voor het naar bed gaan.

Vanaf 12 maanden

Hoera, je kind mag met de pot mee-eten! Dat betekent dus drie maaltijden per dag en twee tussendoortjes. Het is nu belangrijk om zoveel mogelijk te variëren met verschillende soorten groenten en fruit omdat ze allemaal hun eigen unieke samenstelling van vitamines en mineralen hebben die bijdragen aan de groei en gezondheid van je kind. Zo zorgen vezels en vocht voor een gezonde darmwerking en is onder andere vitamine C goed voor de weerstand.

18 – 24 maanden

Als je kind anderhalf jaar oud is, zijn drie gezonde maaltijden en twee tussendoortjes per dag nog steeds voldoende. Over tussendoortjes gesproken, wat is nu verantwoord om te geven? Er is tenslotte zoveel keuze als je voor het schap in de supermarkt staat: rozijntjes, knijpzakjes, koekjes, knabbels en noem maar op. Het is in elk geval belangrijk om de inname van suiker, vet en zout zoveel mogelijk te beperken. Want krijgt je kind hier de eerste jaren te veel van binnen, dan went zijn lichaam eraan. En juist in de eerste jaren leg je de basis voor zijn verdere eetpatroon.

Advertisement