Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Badkamerinspiratie voor een zonnige start van de dag

Als gezin voeg je met koken, schoonmaken en douchen gemiddeld tien liter vocht toe aan de lucht. Ventileren is daarom een must voor een gezonde luchtkwaliteit binnenshuis. Zeker in de vochtige badkamer, een broedplaats voor ongezonde schimmels.

Ouders van NU samen met VELUX Nederland

Een lange, hete douche om bij te komen van een drukke dag. Heerlijk! En de kinderen vermaken zich uren in bad: baarden maken van badschuim of de badeend zwemles geven. Tijdens het douchen, badderen en stomen komt er veel vocht vrij in de badkamer. Omdat je niet wilt dat dit blijft hangen, is goede ventilatie belangrijk. Niet alleen omdat vocht de badkamermeubels en het schilderwerk aantast, maar ook omdat schimmels gek zijn op zo’n vochtige ruimte. Hè bah!

Gezonde luchtvochtigheid

De badkamer wordt intensief gebruikt door het hele gezin. Extra belangrijk dus dat dit een fijne, comfortabele en vooral gezonde plek is. Ongeveer 10% tot 50% van de huizen kampt met te hoge luchtvochtigheid (Bron: Healthy Homes Barometer 2017) en dat brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Wist je dat schimmel in de woning de oorzaak kan zijn van longproblemen en allergische reacties bij baby’s en jonge kinderen? Vocht moet snel afgevoerd kunnen worden en de temperatuur moet aangenaam blijven. Voldoende ramen zorgen voor de toevoer van frisse lucht en afvoer van vochtige lucht. Door twee tot vier keer per dag gedurende vijf minuten te luchten, heeft je huis voldoende frisse lucht voor een gezond binnenklimaat.

Lekker wakker worden

Naast gezonde lucht, speelt ook natuurlijk daglicht een grote rol bij het creëren van een fijne, comfortabele badkamer. Dat maakt niet alleen dat de badkamer lekker licht en ruim aanvoelt (wel zo fijn als je het met hele gezin in de badkamer moet zijn), voldoende daglicht heeft ook een positieve invloed op het humeur en vermoeidheid. Extra fijn wakker worden dus!

Badkamerplant

Genoeg daglicht? En voldoende ventilatie? Voor een extra boost kun je ook nog kamerplanten in de badkamer zetten. Staat gezellig én is gezond. Kies wel voor de juiste kamerplanten. Elke kamerplant produceert zuurstof, maar niet alle planten hebben een zuiverende werking. De sansevieria is een ideale badkamerplant die weinig aandacht nodig heeft en gek is op een vochtige omgeving. Hij neemt niet veel ruimte in en filtert ook nog eens de lucht in de badkamer. Ook de tropische bromelia staat het liefst in een vochtige badkamer. Andere opties zijn: de krulvaren, de rubberplant of de arecapalm.

Is jullie badkamer gezond?

Wil je meer weten over een comfortabel en gezond binnenklimaat in de badkamer? Laat je hier inspireren. VELUX Nederland biedt inspiratie en daglichtoplossingen voor elk type kamer waar frisse lucht alle ruimte krijgt. Wat dacht je van dakramen met een bedieningspaneel voor automatische ventilatie en een regensensor in de badkamer? Met de juiste jaloezieën zorg je voor privacy en regel je de hoeveelheid daglicht. Zo voelt je badkamer al snel aan als een echte health spa.



Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu