Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom een bedritueel onmisbaar is voor je baby

Heb je ook een vaste volgorde tijdens het slapengaan? Goed bezig, want een bedritueel zorgt voor voorspelbaarheid en daarmee voor een veilig gevoel. Bovendien – extra fijn – je baby valt er ook makkelijker en sneller door in slaap. Dat is ook de ervaring van Reina, moeder van Remy (6 maanden). 

Ouders van Nu samen met Albert Heijn

Een duidelijke bedroutine is belangrijk voor alle kinderen, of ze nu wel of niet goed slapen. Het advies van slaapexperts is ook om de dag op tijd af te bouwen. Zorg bijvoorbeeld dat er geen schermen meer aanstaan na 17.30 uur en dat je kind niet meer speelt met speelgoed waar hij druk van wordt. Wat ook fijn kan werken, is een diffuser met een essentiële olie. De geur van lavendel werkt bijvoorbeeld rustgevend en kalmerend.

Dim de lichten

Maak de slaapkamer op tijd klaar voor de nacht. Sluit de gordijnen, dim het licht op de kamer en leg eventueel de lievelingsknuffel van je baby al in bed. Als jullie dan naar de slaapkamer gaan, herkent je baby op den duur dat het tijd is om te gaan slapen. Daarbij heb je nu het voordeel dat het buiten al vroeg donker is, dit helpt zeker mee om melatonine aan te maken. Dit is het stofje waarvan je slaperig wordt.

‘Alles gaat bij ons ook in een vaste volgorde’

Bij Reina, moeder van Remy (6 maanden), gaat ook altijd alles in een vaste volgorde. ‘We gaan wassen of in bad, doen een schone luier om, de pyjama aan, geven de laatste fles en poetsen de tandjes. Hij heeft er al vier en vindt het poetsen helemaal leuk. Lekker sabbelen op de tandenborstel. We bladeren nog even door een boekje en daarna gaat hij slapen. De hele nacht door. Ja, daar treffen we het echt mee.’

Ontspannen bad

Voor het slapen nog even in bad of onder de douche is heerlijk ontspannen voor je baby. Hij wordt er rustig en slaperig van. Ook dit ritueel is voor je baby een signaal dat het bijna tijd is om naar bed te gaan.

Massagemoment

In plaats van het bad of de douche – of erna afhankelijk hoe moe je baby is – kun je hem ook een mini-massage geven. Ook Reina doet dat vaak bij baby Remy. Hiervoor gebruikt ze de heerlijke babyolie van Albert Heijn. ‘Door de aanraking zie je hem helemaal ontspannen. Zelf houd ik heel erg van het naar-bed-gaan-moment. Ik neem daar uitgebreid en rustig de tijd voor. Het is zo fijn om dan even volledige aandacht voor hem te hebben.’

Nog even een boekje

Ook kan het fijn zijn om samen nog een boekje te lezen, een verhaal te vertellen of een liedje te zingen. Ook al kan je baby nog niet praten of meedoen, hij ervaart het wel als een moment dat het bijna tijd is om te gaan slapen en afscheid te nemen van jou.

Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier